Covid 19

Zabrinjavajuće povećanje broja zaražene djece

Djeca uglavnom dobro podnose borbu sa koronavirusom, pokazalo je iskustvo doktorice Jasmine Šlaku, koja je od početka pandemija liječila 60 djece oboljele od COVID-19.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 10. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom hladnijih dana povećava se broj umrlih i zaraženih u Bosni i Hercegovini. U petak je bilo 18 smrtnih slučajeva, 675 novozaraženih. Hospitalizirano je više od tisuća osoba. Zabrinjava i povećan broj zaražene djece u posljednjih nekoliko mjeseci. Istodobno, nema napretka u imunizaciji ni starijih ni mlađih osoba, prenosi N1.

Djeca uglavnom dobro podnose borbu sa koronavirusom, pokazalo je iskustvo doktorice Jasmine Šlaku, koja je od početka pandemija liječila 60 djece oboljele od COVID-19. Uglavnom se radilo o lakšim kliničkim slikama, no bilo je izuzetaka.

Šaroliki simptomi

“To je bio jedan dio djece sa kroničnim oboljenima i djeca koja su razvila tzv. kavasaki sindrom. Ono što je interesantno za prethodnu godinu, nismo imali toliko pozitivnih koliko smo imali djece sa postcovid komplikacijama, tzv. MIS-a. Vrlo atipično ponašanje gdje djeca dođu sa febrilnim stanjem pa se onda vrlo često razvijaju edemi, promjene na koži, imate promjene na srcu i na kraju djeca zahtjevaju respiratornu podršku“, pojašnjava Šlaku.

Simptomi kod djece zaražene COVID-19 su veoma šaroliki. A teško se razlikuju od prehlada i viroza.

“Najveći postotak djece je sa gastroenterogastritisom, sa proljevima i povraćanjima, jedan dio djece sa febrilnim stanjima. Postoji jedan broj djece, možda oko 30% koji su bili sa razvijenom bronhopmneumonijom. Znači ta klinička slika nije specifična kao kod odraslih, i imali smo jedan dio djece koji je karakterističan sa kožnim promjenama – urtikarijama”, kaže Šlaku.

Prema iskustvima roditeljima, neki od simptoma zaraze koronavirusom kod djece su i glavobolja i bolovi u mišićima.

U slučaju da se kod djeteta pojavi povišena temperatura, liječnici kažu – dajte djetetu lijek za njeno sniženje, no ukoliko se zdravstvveno stanje kod djeteta ne poboljša, poručuju “dovedite ga u bolnicu”.

Opći pregled

Liječnici će obavit jedan opću pregled djeteta, uraditi antigenski ili PCR test djeteta i onoga ko je sa njim u pratnji i u ovisnosti od tegoba koje dijete ima, preporučiti daljnju terapiju.

Za djecu stariju od 12 godina, a koja imaju oslabljen imunitet, u Federaciji je preporučeno da se cjepe protiv koronavirusa. U Republici Srpskoj cjepljenje djece te dobi počela je krajem prošlog mjeseca. Od tada je cjepljeno manje od 1% djece.

“Mi imamo za sada u Institutu, koliko smo cijepljeni, pozitivno iskustvo u smislu da su to stvarno većinom bila djeca koja su zdrava. Ti roditelji su bili jednostavno visoke zdravstvene svijesti, i brige o zdravlju svog djeteta. Sve je više zemalja koja spuštaju tu granicu, što znači da je sve više dokaza iz istraživanja koja se provode, kako su cjepiva potpuno bezbjedna za cijepljenje, kako odraslih i trudnica, tako i djece i nižih starosnih kategorija”, ističe Nina Rodić Vukmir, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Za sada, Agenciji za lijekove BiH nisu prijavljene nikakve reakcije kod djece nakon cijepljenja. Od onih starijih koji su primili cjepivo protiv COVID-19, prijavljeno je 777 reakcija – većina onih lakših, očekivanih…

“31 prijava je klasificirana kao – ozbiljna, a od toga , u odnosu na posljednji izvještaj, jedna prijava je sa hospitalizacijom pacijenta sa ishodom oporavak bez posljedica”.

Reakcije su se ispoljile najviše kod osoba starosne dobi od 18 do 44 godine, a prema spolu češće kod žena. No, stručnjaci poručuju, vakcinacija je i dalje ključna kako bi se izbjegla teža klinička slika. Blizu 1.100 građana trenutno je na hospitalizaciji u BiH, a 90 posto njih je necjepljeno ili nepotpuno cijepljeno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close