Vlada Federacije BiH

Za pet programa u zdravstvu skoro 32 milijuna KM

Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je, drugim usvojenim programom, odobreno 2.000.000 KM za sufinanciranje troškova raseljenih osoba.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 06. 2022. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je usvojila pet programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu zdravstva, a namijenjenih unapređenju zdravstva, u ukupnom iznosu od 31.960.000 KM.

Jednim od programa je Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH odobrena raspodjela 28.500.000 KM, a sredstva su namijenjena za financiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanja zdravstvenih usluga i provođenja programa Federalnog fonda solidarnosti utvrđenih Programom zdravstvene zaštite koji se financira sredstvima Federalnog fonda solidarnosti i Financijskim planom ovog fonda za 2022. godinu.

Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je, drugim usvojenim programom, odobreno 2.000.000 KM za sufinanciranje troškova raseljenih osoba. Svrha ovog programa je osiguranje prava na bolničko liječenje povratnicima iz Federacije BiH u općine u Republiku Srpsku, a u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz FBiH u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Upućivanje pacijenata na liječenje će se provoditi prema Uputstvu o načinu ostvarivanja bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u FBiH povratnika iz FBiH u općine Republike Srpske.

Vlada je usvojila i Program utroška sredstava namijenjenih zdravstvenoj zaštiti Roma u FBiH. Sredstva u iznosu od 35.000 KM bit će usmjerena za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti koje nemaju stalno mjesto prebivališta, odnosno boravišta u Federaciji BiH.

Iznos od 1.125.000 KM odobren je posebnim programom Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, a namijenjen sufinanciranju troškova ovog zavoda u 2022. godini koji nastaju obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o krvi i krvnim sastojcima u dijelu koji se financira od strane osnivača - Federacije BiH. Svrha programa su uspješno obavljanje djelatnosti Zavoda, primjena jedinstvenih standarda u prikupljanju, testiranju, preradi, čuvanju, izdavanju i upotrebi krvi i krvnih sastojaka, koordinacija aktivnosti u procesu transfuzijske medicine u FBiH, unaprjeđenje rada dijagnostičkih službi, te promocija i povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi.

Peti danas usvojeni program odnosi se na Agenciju za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), a riječ je o u iznosu od 300.000 KM.

Ova sredstva raspoređuju se za sufinanciranje troškova Agencije u 2022. godini, a koji nastaju obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o sustavu poboljšanja kvalitete, sigurnosti i akreditaciji u zdravstvu, objavila je Vlada Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close