Nema zabrane štrajka

Vuković: Naši radnici neće raditi sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor

Rekao je da čim hladni lanac bude opet uspostavljen oni će krenuti opet u štrajk.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 04. 2021. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gost Federacije danas bio je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ. Kaže da privremena mjera zabrane štrajka zdravstvenih radnika nikada nije bila na snazi.

"U ovom trenutku ne postoji nikakva zabrana. Štrajk se provodi u punom kapacitetu. Iz razloga pandemije koronavirusa i teških posljedica po stanovništvo, svakako je na snazi da je hladni program u ambulantama i operativnim salama zabranjen i u ovom trenutku i naši zdravstveni radnici kao da su u štrajku, a ustvari mi nikada nismo ni prekidali taj štrajk. Čim hladni lanac bude opet uspostavljen mi ćemo krenuti opet u štrajk. Naši radnici neće raditi sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor."

Ističe da za sada nema zadovoljavajuće ponude za zdravstvene radnike od strane pregovaračkog tima.

"Prije dva dana smo dobili prvi put jednu malo izmijenjenu i malo bolju ponudu, međutim ona je daleko od onoga od onoga što zdravstveni radnici zaslužuju. Sindikat se bori da se iznađe neko zajedničko rješenje. Ulažemo sve napore i u ovom trenutku se vrše određeni pregovori tako da se određenim grupama naših radnika, posebno medicinskim sestrama, medicinskom kadru na kojem počiva zdravstveni sustav i koje su najzaslužnije za njegu pacijenata, da im se adekvatno plati taj rad. U ovom trenutku idu napori da se postigne i još bolja pozicija i još bolji koeficijent za te radnike tako da bi oni bili u potpunosti zadovoljni i da bi se mogao potpisati kolektivni ugovor. Napominjem da mi to zaslužujemo i Sindikat će se izboriti za ta prava."

Navodi da je potrebno otprilike 18 milijuna za zdravstvene radnike za dvije godine i da to uopće nije problem za kantonalnu Vladu.

"Oni su odvojili toliko sredstava, samo što Sindikat želi da se ta sredstva na pravilan način rasporede i da naše kategorije radnika koje najviše zaslužuju da se još više nagrade i da zadovoljno idu raditi ovakve poslove, u ovim teškim uvjetima."

Vuković navodi da Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Sindikat SKB Mostar zajedno zastupaju oko 2.600 zdravstvenih radnika.

Na pitanje što stoji u ponudi koju su prije desetak dana poslali Vladi HNŽ-a, odgovara: "Do ovog trenutka Vlada je slala ultimativne ponude i bila je samo na snazi jedna ponuda. Međutim, oni su prije dva dana malo izmijenili svoju ponudu, a naša ponuda je stalno ista. Ona podrazumijeva minimum prava za zdravstvene radnike koje bi oni potpisali. Mi smo do sada tri puta našu ponudu usklađivali tako da smo uzimali u obzir sve moguće, i uvjete rada i pandemiju i proračunske fondove, međutim Vlada je tek prije dva dana, prvi put svoju ponudu bar na neki način i minimalno uskladila, ali to još uvijek nije dovoljno. Tražimo i dalje kompromisno rješenje."

Ističe da se radi o povećanju plaća pod 25 do 35 posto

"Zdravstveni radnici u HNŽ-u dugo godina i nisu imali povećanja. Samo su jednom do sada im povećane plaće tako da smo mi na dnu ljestvice po kantonima po plaćama, tako da možemo reći da su naši zahtjevi potpuno opravdani."

Navodi da su premijer Herceg, ministar zdravstva Opsenica i ministar financija Faladžić tri osobe od kojih ovisi ostvarivanje prava zdravstvenih radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close