Mrak, čudovišta, životinje...

Video | Rastući s djecom: dr.sc. Tea Vučina – Djetetu trebamo priznati pravo na strah

Bljesak.info predstavlja novu epizodu podcasta za roditelje Rastući s djecom u kojem gostuje psihologinja Tea Vučina govoreći o dječjim strahovima.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 12. 2023. u 08:00
Podcast Rastući s djecom u kojem je gostovala dr. sc. Tea Vučina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagdansko vrijeme za manju djecu, osim ugodnih iskustava, može donijeti i stvaranje neugodne emocije straha, ponajviše od krampusa, ali i od Djeda Božićnjaka te raznih drugih maskiranih osoba, što je prirodno za djecu ranijih uzrasta koja imaju svoje karakteristične razvojne strahove.

Psihologinja u podcastu otkriva što su to razvojni strahovi, kako im pristupiti te kako pomoći djeci da ih što lakše prevladaju uz potporu roditelja, naglašavajući kako zastrašivanje u svrhu odgoja nikako nije poželjno. Naime, kako bi što prije i lakše poslušali, djecu se može zastrašivati raznim izmišljenim bićima, ali i liječnicima, policijom, socijalnim ustanovama, što je za djecu vrlo stresno i može dovesti do psihičkih poteškoća, manifestirajući se najčešće u poteškoćama sa spavanjem i hranjenjem.

Također, u podcastu razgovaramo o separacijskoj anksioznosti – strahu od napuštanja, strahu od nepoznatih osoba, strahu od mraka i životinja, ali i nešto težim temama kao što su strah od rata i smrti, odnosno kako djeci na primjeren način govoriti o ovim, ponekad i za odrasle, teškim temama.

Kako djeca odrastaju, tako je prirodno da iščezavaju određeni strahovi, ali se više javljaju nesigurnost i potreba za društvenom prihvaćenosti, zbog čega je važno i jačanje samopouzdanja.

U društvu u kojem živimo, zanimljivo je čuti i gledište psihologinje o diskriminaciji dječaka pri pokazivanju neugodnih emocija u vidu plakanja i pokazivanja straha, a za sve one koji smatraju da dječaci ne smiju plakati, stiže i objašnjenje do čega takvi stavovi mogu dovesti te iste buduće odrasle muškarce.

U podcastu možete čuti i kako se roditelji mogu boriti s vlastitim anksioznim i stresnim situacijama, zašto je to jako važno za pravilan razvoj djece, te zašto je postupno izlaganje djece frustracijama i strahovima dugoročno dobro za njihovo psihičko zdravlje i emocionalnu stabilnost u odrasloj dobi.

Urednica i voditeljica podcasta je Ana Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close