MALCOVIR®

Veliki uspjeh: BH lijek pomaže protiv korona virusa

''Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području Jugoistočne Europe, da ovaj lijek učinimo dostupnim našim klinikama i građanima''
Lifestyle / Zdravlje | 16. 04. 2020. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lijek pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®, kojeg je razvila kompanija ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca i koji se koristi u terapiji liječenja koronavirusa, od16. travnja, bit će dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

''Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području Jugoistočne Europe, da ovaj lijek učinimo dostupnim našim klinikama i građanima, a zatim i svim ostalim zainteresiranim'', izjavio je za Preporod.info osnivač i vlasnik ove kompanije Davud Zahirović.

Prema njegovim riječima, sirovina za proizvodnju ovog lijeka ima dovoljno.

''Nama je bilo najbitnije da razvijemo lijek i da krenemo s njegovom proizvodnjom'', kazao je doktor Zahirović, pojašnjavajući da je riječ o proizvodu Hidroksihlorohin film tableta 200 mg, koje će se na tržištu pojaviti pod zaštićenim imenom MALCOVIR®.

Podsjetio je da je lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg 28. ožujka 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA).

''Uz MALCOVIR®, proizvodimo i lijek AZID, koji je također dio terapije za liječenje osoba zaraženih korona virusom. Prve pošiljke novog lijeka biće upućene centralnim apotekama u klinikima koje već imaju hospitalizirane osobe zaražene korona virusom'', dodao je Zahirović.

Naglasio je da ZADA Pharmaceuticals pomno prati sve novosti oko terapije i nova istraživanja u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa, te da se u potpunosti stavila na raspolaganje nadležnim institucijama s ciljem zaštite zdravlja građana BiH. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close