Što kaže Stožer?

Ulazak u institucije: Što je novo s Covid potvrdama i kodovima u HNŽ-u?

''Moramo se iskomunicirati na razini države''.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 12. 2021. u 11:33 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnji registar podataka Hercegovačko neretvanske županije, kojim će se provjeravati covid-status osobe, poznatiji kao QR code, mogao bi biti završen do kraja ove godine, rečeno je za Bljesak.info iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi Hercegovačko neretvanske županije.

Kako je kazao Pero Pavlović, glasnogovornik Stožera na tom tragu je učinjen značajan napor te će se, ističe, onog trenutka kad se na državnoj ili entitetskoj razini dogovori s EU prihvaćanje dozvole za izdavanje QR codova registar biti pušten u funkciju.

''To će biti središnji registar podataka urađen u smislu kao QR code, ali poznato je da tu potvrdu može dobiti samo država, pa čekamo da Ministarstvo civilnih poslova na razini države eventualno uspije dogovoriti da imao QR code ili da se nešto drugačije dogovori'', kazao je Pavlović.

Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ osigurat će da cijeli proces bude automatiziran u okviru e-modula javnog zdravstva Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS), a izdavanje COVID potvrda ići će preko Zavoda za javno zdravstvo HNŽ kao korisnika e-modula javno zdravstvo u okviru IZIS-a.

Kad su u pitanju aktivnosti oko uvođenja mogućih potvrda "cijepljen-testiran-prebolio", objašnjava Pavlović besmisleno je uvoditi mjere za jedan dio države, ili jednu županiju jer bi to trebalo biti na razini države.

''Stajalište stožera je da bez jedinstvenog uvođenja ove mjere teško možemo polučiti očekivani rezultat. U ovom trenutku mi smo u tehničkom smislu pripravni, ali naše je mišljenje da takva mjera, ako bi došlo do njezina uvođenja, mora se iskomunicirati na razini države'', objašnjava.

Podsjetimo, nakon što je Vlada FBiH podržala prijedlog Kriznog stožera ovog entiteta o uvođenju pravila "cijepljen-testiran-prebolio", a koje su se trebale primjenjivati od 20. prosinca, ipak je promijenila mišljenje. Prošlog tjedna je donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu s epidemiološkom situacijom u županijama uvode CTP pravilo, te je u skladu s tim stavila van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. prosinca u FBiH.

Pavlović napominje da, ukoliko bude potrebe za uvođenjem i ove potvrde u županiji, Krizni stožer HNŽ-a će o tome promišljati i u komunikaciji s jedinicama lokalne samouprave donositi neke buduće mjere. Istaknuo je kako je stajalište stožera da dosljednim poštivanjem postojećih mjera koje su na snazi te aktivnim cijepljenjem možemo dosta dobro odgovoriti kad je u pitanju koronavirus.

Kopirati
Drag cursor here to close