Evo što se čeka

Građani BiH još će pričekati na jedinstvenu Covid-putovnicu

Dalje od pokušaja na državnoj razini nije se otišlo tako da još nema spremne odluke o Covid-potvrdama, a da bi je bilo prvo se čeka da još pet županija uvede QR kodove o cijepljenju.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svibnja traju pokušaji da svi građani Bosne i Hercegovine dobiju Covid-putovnicu ili zeleni certifikat kako bi bez problema i straha da će biti vraćeni s granice putovali u inozemstvo. 

Dalje od pokušaja na državnoj razini nije se otišlo tako da još nema spremne odluke o Covid-potvrdama, a da bi je bilo prvo se čeka da još pet županija uvede QR kodove o cijepljenju. 

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine čekaju da niže razine uvedu QR kodove kako bi se onda napravio jedan, jedinstveni obrazac, piše Faktor

Bh. entitet Republika Srspka i Brčko distrikt uveli su QR kodove, a to je u proteklom razdoblju učinilo još pet županija u Federaciji BiH.

''Mora se krenuti od županija. Zatraženo je u rujnu od županija da formiraju baze podataka. Pet je županija to ispunilo. Pokušat ćemo to ubrzati i u ostalim kako bismo nastavili aktivnosti s Ministarstvom civilnih poslova BiH. Jer država je jamstvo, država mora biti ta koja jamči za te potvrde. Ali morate prvo imati baze podataka ljudi koji su cijepljeni'', rekao je Čerkez.

Istaknuo je da obrazac treba biti jedan, ali da ga izdavati mogu svi.

Nakon što se naprave Covid-potvrde, dodao je Čerkez, moraju proći mišljenje, reviziju Europske komisije.

To znači da će proći još vremena prije nego baš svi građani Bosne i Hercegovine mognu putovati bez problema.

Čerkez je naveo kako većina europskih zemalja ne pravi problem i budu priznati QR kodovi koje izdaju županije jer je QR kod veza sa bazom podataka koju županija ima.

''Ali neke zemlje to ne priznaju. A i one koje priznaju mogu uvijek reći da od sada ne priznaju više. Pečat, obilježje, mora biti vidljivo, a njega sada nema'', kazao je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close