Dan odmora

Šeranić: Godišnji odmor 'zaledio' testiranja na virus korona

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.052 osobe, a nadzor je završen kod 40.880 osoba.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 07. 2020. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da u Srpskoj u protekla 24 časa nije bilo testiranja na virus korona isključivo zato što zdravstvenim radnicima treba bar jedan slobodan dan u tijeku tjedna.

“Testiranje je obavljano u subotu, 18. srpnja, a mi smo već najavljivali da ćemo morati da se organiziramo tako da radnici mogu da imaju jedan slobodan dan, s obzirom na to da je i sezona godišnjih odmora”, rekao je Šeranić novinarima u Derventi.

Šeranić je naglasio da se vitalno ugroženi pacijenti koji idu u bolnice testiraju brzim testovima na prijemu u bolnice.

“Tamo gdje ima potrebe da se takva testiranja odrade ona se hitno odrađuju“, napomenuo je Šeranić.

Što se tiče epidemiološke situacije, Šeranić je naveo da posljednjih tjedana raste broj zaraženih u cijeloj regiji.

“Shodno tome, imamo i nešto popunjenije kapacitete u pojedinim bolnicama kada su u pitanju lica sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom”, dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, značajno je da se ne bilježi rast broja preminulih.

Šeranić je naglasio da u ovom trenutku, svaki pojedinac može da se bori s virusom korona tako što će nositi masku, redovno prati i dezinficirati ruke i držati fizičku distancu.

On je naglasio da zdravstvene ustanove u Srpskoj imaju dovoljno zdravstvenih radnika za borbu s epidemijom.

“Organiziramo rad tako da bolnice i domovi zdravlja mogu da priteknu u pomoć zdravstvenim ustanovama u susjednim lokalnim zajednicama u kojima se eventualno zarazi veći broj građana”, naglasio je Šeranić.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Ugljevika.

Do sada je u ovom bh. enttietu je potvrđeno 3719 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 147 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.833 osobe. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 44.767 osoba.

Ukupan broj hospitaliziranih u Republici Srpskoj je 233, u Univerzitetskom kliničkom centru RS 56, a u općim bolnicama 177, piše N1.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.052 osobe, a nadzor je završen kod 40.880 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close