Pojašnjeni i simptomi

U BiH potvrđen lambda soj koronavirusa

Trenutno ne postoji ništa što bi upućivalo na to da se simptomi infekcije novom varijantom C.37 ili lambda, razlikuju od drugih sojeva koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 01. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 23 testirana uzorka na Kliničkom centru u Sarajevu (KCUS), kod jednog pacijenta je riječ o lambda soju koronavirusa, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Osim toga, kod 10 uzoraka je potvrđeno da se radi o omikron soju, a 12 delta. Još krajem prošle godine znanstvenici su najavili nakon delta soja dolazi lambda.

Prva zaraza Lambdom otkrivena u Peruu

Prva zaraza lambda-sojem koronavirusa, sojem poznatim kao C.37, otkrivena je u Peruu. Soj lambda prvi put se pojavio u kolovozu 2020. u Peruu.

Skoro godinu dana kasnije, ta mutacija tamo dominira sa 82 posto. U Čileu taj soj uzrokuje već svaku treću infekciju.

O lambda soju govori japanska studija prema kojoj spike protein lambda soja u sebi nosi tri mutacije koje posebno zabrinjavaju – jedna za posljedicu ima da antitijela slabije mogu neutralizirati virus.

Drugim riječima, smanjen je imunitet cijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus.

Druge dvije mutacije postižu da se ljudi lakše zaraze lambda sojem, navodi se u studiji iz Japana.

Podsjetimo, od današnjih podataka Zavoda za javno zdravstvo KS priopćili su da je proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno 360 novih slučajeva (jučer 306) zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 1.701 uzorak.

U istom razdoblju, od COVID-19 infekcije oporavilo se 137 osoba. Nije bilo preminulih.

Trenutno je na bolničkom liječenju 128 pacijenata, od kojih je 119 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio necijepljenih osoba u broju hospitaliziranih je 81,25 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 78 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 50. Na respiratoru je 11 osoba (jučer 10), isto toliko ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na potpori kisikom pri disanju sedam pacijenata.

Simptomi Lambda soja

Trenutno ne postoji ništa što bi upućivalo na to da se simptomi infekcije novom varijantom C.37 ili lambda, razlikuju od drugih sojeva koronavirusa.

Kao najčešće simptome pozitivni na lambda soj koronavirusa navode povišenu temperaturu, glavobolju i bol u grlu, a neki i gubitak čula mirisa i ukusa, simptome koji su bili karakteristični za originalni, alfa soj – što je u kontrastu sa delta sojem, koji podsjeća na “jaku prehladu”.

To su glavni simptomi koronavirusa:

visoka temperatura – to znači da vam je vruće na dodir na prsima ili leđima (ne morate mjeriti temperaturu),

novi, kontinuirani kašalj – to znači da često kašljete duže od sat vremena ili tri ili više epizoda kašlja u 24 sata (ako obično kašljete, može biti gore nego inače),

gubitak ili promjena vašeg čula mirisa ili okusa – to znači da ste primijetili da ne možete ništa namirisati ili okusiti, ili da stvari mirišu ili okuse drugačije od uobičajenih.

U svakom slučaju, cijepljenje ostaje jedino oružje čovječanstva u borbi protiv korone – bilo lambda bilo nekog od novih sojeva koji se eventualno mogu pojaviti u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close