95 posto slučajeva

Tumor testisa izlječiv u gotovo svim stadijima

"To je jedini tumor u onkologiji gdje je metastaska bolest izlječiva u postotku višem od 80 posto", istaknula je Rašeta.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 11. 2017. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tumor testisa danas je izlječiv u gotovo svim svojim stadijima i izlječenje se kreće u postotku od 90 do 95 posto slučajeva, izjavio je večeras urolog Slobodan Hajder sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

On je, prije predavanja o ovom oboljenju, rekao novinarima u Banja Luci da tumor testisa nije toliko često zastupljen u muškoj populaciji i kreće se oko 1,5 posto, i da čini svega pet posto urogentalnih tumora kod muškaraca, piše Srna.

Hajder je dodao da ne postoji prevencija tumora testisa, već da postoje rano otkrivanje i rizične grupe - muškarci dobi od 20 do 40 godina, obično oni koji imaju, kako se kaže "nespušten testis", te osobe izložene su određenim toksičnim utjecajima poput tvornica alkoholnih pića ili lakova.

Onkolog Radmila Rašeta rekla je da se u Srpskoj registrira pedesetak slučajeva ovog oboljenja godišnje, dodajući da se postupak liječenja odvija tako što se pacijent javi liječniku obiteljske medicine, a potom upućuje urologu.

"Urolog radi ultrazvuk testisa, koji je `zlatni standard` u dijagnozi tumora testisa. Radi se kasnije 'stejdžing', a prema proširenosti bolesti, pacijent ide na konzilijum. Odluka o daljem liječenju donosi se multidisciplinarno", navela je Rašeta.

Prema njenim riječima, na osnovu te konzilijarne odluke pacijent prima ili ne jaču ili slabiju kemoterapiju.

"To je jedini tumor u onkologiji gdje je metastaska bolest izlječiva u postotku višem od 80 posto", istaknula je Rašeta.

Večerašnje predavanje organizirali su Savez studenata Medicinskog fakulteta u Banja Luci i Odbor za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close