Prosvjed

To je BiH: Red za mamograf dvije godine!

Sustav nam je otjerao drugove u Njemačku, a sada nam taj isti sustav ubija majke, sestre, drugarice...
Lifestyle / Zdravlje | 11. 12. 2020. u 09:26 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna grupa mladih Tuzlanki i Tuzlaka u četvrtak navečer je s Trga slobode poslala poruku kojom traži da sustav omogući efikasan rad primarne zdravstvene zaštite.

Povod za njihovo okupljanje je bila činjenica da mamografi u Domu zdravlja Tuzla nisu bili u funkciji. Neposredno prije njihovog okupljanja mamografi su servisirani i stavljeni u funkciju, ali se na pregled, kako ističu mladi aktivisti, čeka i po dvije godine.

''Pozitivna je stvar što su mamografi proradili, ali svi mi dobro znamo da oni malo rade, a malo su u kvaru. Sustav je taj koji treba riješiti ovaj problem. Ako to nisu u stanju onda neka prepuste nama rješavanje ovog problema. Sustav nam je otjerao drugove u Njemačku, a sada nam taj isti sustav ubija majke, sestre, drugarice... Nećemo odustati i večeras smo na Trg slobode mogli izvesti na stotine ljudi. Nismo riskirali zbog pandemije koronavirusa, ali, vjerujte, imamo veliku podršku. Naše okupljanje nije usmjereno ni protiv koga pojedinačno. Tražimo samo da sustav riješi problem jer više novca izdvajamo za liječenje karcinoma dojke od prevencije te opake bolesti'', rekao je Adi Selman, aktivist iz Tuzle.

Selman je s Nedimom Musićem i Adisom Jahićem objavio fotografiju s natpisom mamograf što je bio okidač za spontano okupljanje na Trgu slobode, ali i reakciju odgovornih u Domu zdravlja koji su napokon uspjeli osposobiti i staviti na raspolaganje prijeko potrebni aparat.

''Pored svih nas, rekla bih žena, tri muškarca su digla glas i pokrenule ovu akciju. Ne prozivamo nikog poimence, samo tražimo da problem bude riješen. Žena sam kojoj u nekim životnim okolnostima taj mamograf može značiti život ili smrt. Žalosno je što se na pregled mamografije čeka po dvije godine, što su aparati pokvareni. Šta da žena radi u periodu od dvije godine? Da čeka pregled ili da kupi grobno mjesto? Mi tražimo da se omogući svakoj ženi ovaj vid zdravstvene zaštite i da se na preglede maksimalno čeka do mjesec dana'', poručila je aktivistkinja Emina Imamović.

U Domu zdravlja Tuzla ističu da u Bosni i Hercegovini postoji samo jedna serviserska kuća i da su dva mamografa koje posjeduju od srijede ponovo u funkciji. O listi čekanja i eventualnoj nabavci novog aparata za sada ništa ne govore.

Kopirati
Drag cursor here to close