Pacijenti s teškim oboljenjima

Tjeranje na liječenje izvan HNŽ: Krši li ZZO odluku Skupštine?

Novine navode kako je upitno i ima li ZZO HNŽ-a pravo na ovaj način slati pacijente na liječenje u Hrvatsku…
Lifestyle / Zdravlje | 06. 03. 2023. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije nalazi se, vrlo je moguće, na početku još jedne afere, objavio je mostarski Dnevni list navodeći kako Zavod krši zaduženja koja mu je dala županijska Skupština po pitanju liječenje pacijenata s teškim malignim oboljenjima.

Trošak pregleda

''ZZO HNŽ-a je 24. veljače 2023. godine donio Odluku kojom direktno krši zaduženja koja mu je dala Skupština HNŽ-a i kojom pacijente s teškim malignim oboljenjima, umjesto u HNŽ kako je naložila Skupština, ‘tjera’ na liječenje izvan HNŽ-a, u Sarajevo ili u Hrvatsku, i to sve uz višestruko veće troškove za ZZO HNŽ-a'', navodi Dnevni list.

Naime, Skupština HNŽ-a je na sjednici održanoj 22. prosinca 2022. godine usvojila Zaključak kojim je zadužila ZZO HNŽ-a da svim svojim osiguranicima koji imaju potrebu za dijagnostikom zbog sumnje na karcinom, plati trošak pregleda koje pacijenti odrade u registriranim zdravstvenim ustanovama s područja HNŽ-a, a sve zbog hitnosti i duže liste čekanja za takve preglede u javnim ustanovama u HNŽ-u.

''U prijevodu, zbog toga što se na preglede kao što su CT i MR u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar čeka i po nekoliko mjeseci, dok PET/CT pregleda u SKB-u nema uopće, Skupština HNŽ-a je Zavodu HNŽ-a naložila da takve preglede pacijentima plati u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, kako bi pacijenti na vrijeme dobili dijagnoze i na taj način spriječili najteže posljedice ovih teških oboljenja'', navode mostarske novine.

Odluka Zavoda

Dodaju kako ''Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a očigledno drugačije tumači Zaključak Skupštine HNŽ-a'' te da je 24. veljače 2023. godine donio ''Odluku o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ snosi za dijagnostičke pretrage PET/CT''.

Tom Odlukom, navodi Dnevni list, ZZO je predvidio kako pacijentima uopće neće plaćati PET/CT preglede unutar HNŽ-a, iako u HNŽ-u postoje ustanove koje su te preglede sposobne obaviti.

''Nadalje, ako pacijenti preglede odrade izvan HNŽ-a a unutar FBiH, dakle u Sarajevu gdje je uređaj često u kvaru, Zavod će im platiti dio troškova, tj. 1.565,00 KM za PET/CT pregled koji košta 2.700,00 KM, a 1.501,00 KM za PET/CT FDG low dose pregled koji košta 2.200,00 KM. S druge strane, Zavod pacijente praktički ‘gura’ da ove preglede odrade u Hrvatskoj, tj. u poliklinici Medikol koja posluje u Splitu i Zagrebu, gdje ovi pregledi koštaju 3.400,00 KM i 2.700,00 KM. Ako pacijenti pregled odrade u Medikolu, Zavod će im platiti 100% troškova pregleda, kao i dodatne troškove za usluge koje se vežu uz pregled, stoji u Odluci'', navodi Dnevni list i pita se zašto Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ne želi da pacijenti preglede rade u HNŽ-u te iz kojih je razloga ZZO HNŽ-a spreman teško oboljele pacijente, svoje osiguranike, slati na višesatno putovanje i preglede u Split i Zagreb, kad iste preglede mogu odraditi u HNŽ-u, bez čekanja i po višestruko povoljnijim cijenama?

Iscrpiti sve mogućnosti liječenja u FBiH

Novine navode kako je prema važećem Pravilniku o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala ZZO-a HNŽ-a od 23.11.2022. godine, upitno i ima li ZZO HNŽ-a pravo na ovaj način slati pacijente na liječenje u Hrvatsku, obzirom da je člankom 8. navedenog Pravilnika jasno propisano kako se, da bi se pacijent slao na liječenje izvan FBiH, najprije moraju iscrpiti sve mogućnosti liječenja u FBiH.

''Imajući u vidu da ZZO HNŽ-a svoje osiguranike potpuno isključuje iz mogućnosti liječenja u privatnim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, evidentno je kako uvjet da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u FBiH i ne može biti ispunjen'', piše Dnevni list.

Dva protiv, četiri suzdržana

Spomenuti zaključak na posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije predložila je zastupnica SDP-a Vesna Saradžić.

Prema zaključku protiv kojega su bila dva zastupnika, a četiri suzdržana ''Skupština zadužuje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a da za sve osiguranike koji su u dijagnostičkoj potrebi za potvrđivanje sumnje na karcinom ili su ranije potvrđeni da boluju od malignih bolesti hitno osigura pristup dijagnostičkim pretragama u roku ne dužem od 30 dana kako bi se osiguralo kvalitetno i blagovremeno liječenje tih osiguranika''.

U Zaključku stoji i da ''zbog sve duže liste čekanja, nedostajućih tehničkih i kadrovskih kapaciteta, Skupština HNŽ-a zadužuje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a da omogući potpunu refundaciju troškova dijagnostika CT, MR, PCT i druge dijagnostike koje su nužne u obradi i utvrđivanju oboljenja osiguranicima iz točke 1. ovog zaključka u slučaju kad ih ne mogu ostvariti na teret svog redovnog zdravstvenog osiguranja u roku iz točke 1. ovog zaključka, a koje će učiniti u registriranim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ''.

Uz to, ''Skupština HNŽ -a zadužuje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a da u roku od 30 dana Skupštini podnese izvještaj o provedbi ovog zaključka'', koji će se primjenjivati od 1. siječnja 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close