Pomoć institucijama

Švedska BiH da sigurno upravlja COVID-19 otpadom

Pored opreme za UKC RS, Švedska je putem UNDP projekta osigurala sterilizatore za kliničke centre u Mostaru, Bijeljini, Tuzli i Brčkom...
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2021. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske, uručila opremu za tretman otpada nastalog tijekom pandemije COVID-19 prof. dr sc. med Vladi Đajiću, direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Nabavku vertikalnog sterilizatora, specijaliziranog vozila za prijevoz otpada i zaštitne opreme za radnike u vrijednosti od 101.677 KM financirala je Švedska, a nabavku realizirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH kako bi se pružila podrška domaćim vlastima da na adekvatan način upravljaju otpadom nastalim tijekom pandemije COVID-19.

Pored opreme za UKC RS, Švedska je putem UNDP projekta osigurala sterilizatore za kliničke centre u Mostaru, Bijeljini, Tuzli i Brčkom, specijalizirana vozila za prijevoz otpada za Bijeljinu i Sarajevo, zaštitnu opremu za medicinske radnike u 24 ustanove, te specijalizirane obuke za 286 medicinskih radnika. Ukupna vrijednost opreme je preko 600,000 KM.

Foto: UNDP

Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH, ovom prilikom je istakla “Ako infektivni otpad nastao uslijed pandemije u medicinskim institucijama i domaćinstvima nije prikupljen i odložen na odgovarajući način, može se povećati širenje COVID-19. On predstavlja značajan rizik za medicinsko osoblje, pacijente, uposlenike komunalnih poduzeća kao i za ostalo društvo.  Švedska podržava domaće vlasti da sigurno upravljaju medicinskim otpadom putem ove donacije medicinske opreme Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli i Brčko Distriktu koja uključuje tri specijalna vozila za prijevoz otpada i zaštitne opreme“

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica, UNDP u BiH naglasila je “Pored zdravstvene i ekonomske krize, COVID-19 pandemija uzrokuje posljedice i na životnu sredinu. U okviru UNDP projekta koji financira Švedska, provedena je brza procjena upravljanja infektivnim otpadom u 6 bolnica i 20 domova zdravlja u BiH koji su najviše pogođeni pandemijom COVID-19.  Nabavkom ove opreme povećana je sigurnost radnika koji su na bilo koji način u dodiru s nastalim otpadom, te osigurana bolja kontrola infekcije unutar institucije”

Nepostojanje adekvatnog sistema za upravljanje otpadom, naročito u oblasti prikupljanja, tretiranja i obrade COVID-19 otpada iz medicinskih ustanova i domaćinstava sa registriranim slučajevima, predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Efektivno upravljanje otpadom je od suštinske važnosti kako bi se minimizirao potencijalni sekundarni utjecaj COVID-19 na zdravlje i životnu sredinu.

Foto: UNDP 

Prof. dr sc. med Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ovom prilikom zahvalio se na izuzetno vrijednoj donaciji koja će doprinijeti unapređenju adekvatnog zbrinjavanja infektivnog otpada čije su količine višestruko uvećane u doba COVID-19 pandemije. Naglasio je da je pored praktičnog značaja same donacije za medicinske radnike ove ustanove, izuzetno je važna i podrška u ovim izazovnim vremenima kada je osoblje danonoćno izloženo naporima pri zbrinjavanju pacijenata.

Nabavkom opreme povećana je sigurnost radnika koji su na bilo koji način u dodiru s nastalim otpadom, te osigurana bolja kontrola infekcije unutar institucije. Aktivnosti se provedene u okviru projekta UNDP-a "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom", koji financira Švedska.

Kopirati
Drag cursor here to close