Podaci WHO-a

Svake dvije minute tijekom trudnoće ili poroda jedna žena umre

Stopa smrtnosti među trudnicama ili tijekom poroda pala je između 2000. i 2015. i od tada je u biti stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 02. 2023. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godine 2020. jedna je žena umrla otprilike svake dvije minute od uzroka koji su se mogli spriječiti i koji su povezani s trudnoćom i porodom, pokazalo je izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih tijela UN-a.

U izvješću, objavljenom u četvrtak, navodi se da je 2020. godine procijenjeno da je 287.000 žena u svijetu umrlo od tih uzroka, "što je jednako gotovo 800 maternalnih smrti svaki dan, a otprilike jednoj svake dvije minute".

Taj je broj napredak u usporedbi s procijenjenih 446.000 maternalnih smrti prije 20 godina, navodi se u izvješću.

Stopa smrtnosti među trudnicama ili tijekom poroda pala je između 2000. i 2015. i od tada je u biti stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.

Podaci u izvješću odnose se na 2020. godinu, a učinci pandemije koronavirusa nisu vidljivi u skupu podataka, javlja Hina.

Strah za život

Situacija u siromašnijim regijama i zemljama pogođenim sukobima posebice je dramatična, rekao je WHO. U supsaharskoj Africi zabilježeno je oko 70 posto globalnih smrti majki u 2020., a slijede je središnja i južna Azija koje su činile gotovo 17 posto.

"Nijedna majka ne bi trebala strahovati za svoj život dok na svijet donosi bebu, pogotovo ako postoje znanje i alati za liječenje uobičajenih komplikacija", rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, jednog od tijela koja čine Međuagencijsku skupinu UN-a za procjenu maternalnog mortaliteta (MMEIG).

"Pravičnost zdravstvene zaštite daje svakoj majci, bez obzira tko su i gdje su, dobre izglede za siguran porod i zdravu budućnost sa svojom obitelji."

Uzroci smrti

Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se spriječiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni tlak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.

"Gotovo svaka smrt dogodi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka smrt može se spriječiti", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u predgovoru izvješća.

Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs) je smanjenje maternalnog mortaliteta s 339 smrti na 100.000 živorođene djece u 2000. na manje od 70 do 2030. U 2020. taj je broj iznosio 223.

Povećanje pokrivenosti kvalitetnom zdravstvenom skrbi za majke i poboljšanje sposobnosti žena da same donose odluke o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju među koracima su koje treba poduzeti kako bi se postigao taj cilj, navodi se u izvješću.

Kopirati
Drag cursor here to close