Jeste li znali?

Što bore na čelu govore o vašem zdravlju?

Oni s brojnim i dubokim borama mogu biti i do deset puta u većoj opasnosti od obolijevanja ili prerane smrti uzrokovane bolešću srca i krvožilnog sustava.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 08. 2018. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Independent / Bore na čelu

Ako imate bore na čelu, možete imati veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati 20- godišnjeg istraživanja francuskih znanstvenika iz Centre Hospitalier Universitaire u Toulouseu.

Oni s brojnim i dubokim borama mogu biti i do deset puta u većoj opasnosti od obolijevanja ili prerane smrti uzrokovane bolešću srca i krvožilnog sustava, piše Independent.

Istraživanje nije otkrilo uzrok, no smatra se da bi to moglo biti povezano s otvrdnućem arterija radi nagomilanog plaka.

Kako su žile u čelu male, vjerojatno su osjetljivije na gomilanje plaka što znači da će se bore pojaviti kao znak preuranjenog starenja.

U istraživanju je sudjelovalo 3.200 osoba, a kao sudionici pristupili su u dobi od od 32, 42, 52 i 62 godine. Svakome je na početku dodijeljena ocjena s obzirom na postojeće bore na čelu.

Ocjena nula značila je da je čelo bez ikakvih bora, dok je ocjena tri značila da su bore brojne i duboke. Otkriveno je da ljudi s ocjenom jedan u tek malo većoj opasnosti od srčanih bolesti od onih s ocjenom nula.

No, oni s ocjenom dva ili tri bili su deset puta većem riziku. Kako bi smanjili stopu rizika, preporuča se promjena stila života poput više tjelovježbe ili zdravije prehrane.

Kopirati
Drag cursor here to close