Omicron XBB.1.16

Stigao Arcturus – novi soj koronavirusa

Istraživanja pokazuju da bi Arcturus mogao biti 1,2 puta zarazniji u odnosu na posljednju podvarijantu.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 04. 2023. u 07:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi soj koronavirusa izazvao je velik porast broja infekcija u Indiji, što je izazvalo strah od istog scenarija i u drugim dijelovima svijeta, piše Independent.

Istraživanja pokazuju da bi Arcturus mogao biti 1,2 puta zarazniji u odnosu na posljednju podvarijantu. Dosad je otkriven u 22 zemlje, a važno je da se zasad ne čini smrtonosnijim od dosadašnjih sojeva.

Poznat i kao podvarijanta Omicron XBB.1.16, ovaj soj je prvi put identificiran u siječnju, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ga prati od 22. ožujka, piše Independent.

Govoreći o pojavi Arcturusa na konferenciji za novinare 29. ožujka, dr. Maria Van Kerkhove iz WHO-a rekla je da je u optjecaju nekoliko mjeseci, prenosi Televizija N1.

“Nismo vidjeli promjenu u ozbiljnosti nuspojava kod pojedinaca ili populacije, ali ima jednu dodatnu mutaciju u spike proteinu, koja, u laboratorijskim studijama, pokazuje povećanu infektivnost kao i potencijalno povećanu patogenost”, kazala je.

U Indiji je ministarstvo zdravstva izvijestilo o 40.215 aktivnih slučajeva covida 12. travnja, što je povećanje od 3.122 u samo jednom danu. Zbog toga je ponovno uvedena obveza nošenja maski za lice u nekim državama, stanja pripravnosti u bolnicama i povećanja proizvodnje cjepiva.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj i konjunktivitis (upala očne spojnice).

''Iako je u Indiji uzeo maha u proteklih nekoliko tjedana, globalno se nije brzo povećao. Pretpostavljam da ćemo vidjeti val infekcija s ovom varijantom, ali sumnjam da će to biti veliki val'', rekao je britanski profesor sa Sveučilišta East Anglia Paul Hunter rekao je za Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close