Što kažu stručnjaci?

Spavanje u grudnjaku - da ili ne

Čini se da ideja da grudnjaci sa žicom izazivaju rak proizlazi iz knjige koju su Sydney Ross Singer i Soma Grismaijer pod nazivom "Dressed to Kill".
Lifestyle / Zdravlje | 04. 09. 2019. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema internetskoj stranici Johns Hopkins All Children Hospital, nošenje grudnjaka u krevetu, odnosno dok spavamo, potpuno je sigurno. Dok je spavanje u grudnjaku uglavnom stvar osobnih preferencija, liječnici mogu preporučiti da ga nosite ako vas grudi bole, navodi Miss7.

Na Internetu se također objavljuju glasine da nošenje grudnjaka dok spavamo - ili nošenje grudnjaka sa žicom - može uzrokovati rak. Donje rublje možda nije najugodniji izbor za spavanje, ali od njega nećete dobiti rak.

Teorije

Čini se da ideja da grudnjaci sa žicom izazivaju rak proizlazi iz knjige koju su Sydney Ross Singer i Soma Grismaijer pod nazivom "Dressed to Kill".

Knjiga, objavljena 1995., tvrdi da grudnjaci ometaju rad limfnog sustava - što dovodi do nakupljanja toksina. Autori su tvrdili da su žene koje su nosile grudnjake 12 sati dnevno ili više povećavale svoje šanse za razvoj raka dojke zbog tih toksina.

Zvuči zastrašujuće, ali nema stvarnih znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju. Istraživanje iz 2014. objavljeno u ''Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention'' je obuhvatilo više od 1000 žena u postmenopauzi s karcinomom dojke i gotovo 500 žena u postmenopauzi bez raka dojke. Nakon razgovora sa ženama o njihovim navikama nošenja grudnjaka, utvrđeno je da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi koji sugeriraju da grudnjaci sa žicom izazivaju bilo kakav povećani rizik od raka. Dok spavanje u grudnjaku sa žicom neće uzrokovati rak, može predstavljati druge zdravstvene probleme.

"Spavanje u grudnjaku s žicom može ti stvoriti ciste ili nadražiti grudi", rekla je dr. Amber Guth.

Nošenje grudnjaka koji nije dobre veličine može dovesti do niza problema, a nošenje 24 sata dnevno samo povećava šanse za negativne nuspojave.

"Nošenje grudnjaka koji je previše zategnut može spriječiti protok limfne tekućine", rekla je dr. Jamil Abdur-Rahman.

"To može uzrokovati limfedem (oticanje) dojke, što može dovesti do boli i do privremene promjene boje kože."

To ne zvuči ugodno, a vjerojatno je dovoljno da mnoge žene ponovo razmisle žele li nositi grudnjak u krevetu. Neke ipak smatraju da im treba podrška grudnjaka. Osobe s velikim grudima često smatraju da je spavanje u grudnjaku zapravo ugodnije - jer grudnjaci drže sve na svom mjestu. Neki čak misle da će nošenje grudnjaka u krevet spriječiti propadanje grudi (priča se da je tako Marilyn Monroe održavala svoje tjelesne atribute).

Obješene grudi

Ima li istine u ovim glasinama? Treba li poseban za spavanje? Opet je odgovor – ne! Dok je spavanje u odgovarajućem grudnjaku potpuno sigurno, ne mora nužno imati bilo kakve koristi osim dodatne podrške.

Ako ste spavale u grudnjaku kako bi zadržale grudi da se ne objese, ne radite ništa osim navlačenja nepotrebnog sloja odjeće.

"Grudi se objese zbog sile teže koja djeluje na masu dojki", rekao je dr. Seth Rankin.

"Zato veće grudi više vise jer u tkivu ima više masnoće na koju djeluje gravitacija. Kada ravno ležite, efekt gravitacije gura tkivo dojke natrag prema prsima, umjesto prema dolje. Nošenje grudnjaka (čija je svrha konačno podržati grudi odozdo) u suštini je suvišno, jer se grudi prirodno komprimiraju na donjem dijelu grudi."

 

Ako ste tip osobe koja preferira nošenje grudnjaka dok spava, preporučuje se da odaberete onaj bez žice. Također je pametna ideja imati grudnjake posebno za spavanje, jer nošenje dnevnih grudnjaka u krevet će ih brže istrošiti. Također, važno je osigurati da je grudnjak u kojem spavaš udoban i dobre veličine. Navodno da gotovo 80 posto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, pa je dobra ideja da se profesionalno izmjerite barem jednom godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close