Gdje je zapelo?

Snalazi se kako znaš: FBiH godinu i pol bez lijeka za tuberkulozu

Prema podacima Federalnog registra za tuberkulozu, 2017. godine prijavljeno je 495 slučajeva obolijevanja, čime se ova bolest i dalje nalazi među deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 11. 2018. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oboljeli od tuberkuloze u Federaciji BiH već godinu i po uskraćeni su za lijekove za tu bolest. Pulmolog Edo Selimić kaže za Dnevni avaz da mjesecima kuca od vrata do vrata moleći nadležne da nabave lijek, ali sluha nitko nema.

 Postoje potrebe

''O ovom problemu obaviješteno je Ministarstvo zdravstva FBiH i obećali su mi da će ovaj problem riješiti, ali od toga nema ništa. Lijek treba nabaviti Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ali za to nisu dobili odobrenje nadležnih ministarstava. Čak mi je farmaceutkinja iz Ministarstva zdravstva KS rekla da je na ovaj problem ukazala nadležnima još prije godinu i pol. Pacijenti i dalje nemaju antituberkulotike'', kazao je Selimić.

Prema podacima Federalnog registra za tuberkulozu, 2017. godine prijavljeno je 495 slučajeva obolijevanja, čime se ova bolest i dalje nalazi među deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji BiH, piše Dnevni avaz.

Od 1996. do 2017. godine u Federaciji BiH bilježi se pad stope obolijevanja od tuberkuloze, koja se kretala u rasponu od 93 slučaja 1998. do 22 slučaja na 100.000 stanovnika u 2017. godini. Ali, potrebe za lijekom postoje.

''Imamo žive pacijente koji ga ne mogu nigdje nabaviti. Nakon što se povukao UNDP, koji je prema potrebama nabavljao i distribuirao taj lijek po javnim zdravstvenim ustanovama, problem još nije riješen. Neka nam vrate nekadašnji sustav dispanzera za plućne bolesti i u BiH neće biti tuberkuloze za maksimalno dvije godine'', poručuje Selimić.

 Duži proces

Navodi da lijek nije skup te da bi na godišnjem nivou Zavod za njega trebao izdvojiti oko 20.000 KM.

''Dvojna terapija koju pacijent koristi četiri mjeseca ne košta mjesečno ni 50 KM. Tuberkuloza se liječi kao upala pluća, samo što proces liječenja traje šest mjeseci, a ne deset dana. Kod nas se pacijenti za lijek moraju snalaziti i nabavljati ga u susjednim državama'', kaže Selimić.

 Prenošenje i simptomi

Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem, pa jedan oboljeli može zaraziti od 10 do 15 osoba godišnje, od kojih 30 posto oboli od ove bolesti u sljedećih deset godina. Simptomi su umor, malaksalost, gubitak težine, znojenje, kašalj, iskašljavanje, krvavi ispljuvak.

Kopirati
Drag cursor here to close