Predavanje

SKB Mostar ide u korak sa svjetskom kirurgijom i anestezijom

Predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o suvremenim neurokirurškim dostignućima SKB Mostar
Lifestyle / Zdravlje | 17. 03. 2022. u 14:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja ''Tjedna mozga'' dr. Luka Vrdoljak, specijalist anestezije i reanimacije, i dr. Marko Bošnjak, specijalist neurokirurgije, održali su predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o suvremenim neurokirurškim dostignućima Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

''Naš rad spada u sam vrh svjetske neurokirurgije na ovom području, pokrivamo 95 posto patologije, a ostalo se trudimo usavršiti da bismo konačno preuzeli sve. Ponosni smo na profesora Paladina i profesora Kvesića koji su nam omogućili da naš tim s 30 ljudi ide ukorak sa svjetskom kirurgijom i anestezijom'', kazao je dr. Vrdoljak.

Kroz fotografije i videozapise mostarskim studentima doktori Vrdoljak i doktor Bošnjak prikazali su kako izgledaju operacije mozga, koliko područje pokrivaju i kako to sve izgleda, priopćeno je s mostarskog Filozofskog fakulteta.

Dr. Bošnjak je istaknuo kako je u posljednje četiri godine došlo do značajnog napretka u tehnologiji i zbrinjavanja pacijenata kada su u pitanju neurokirurgija i anesteziologija.

''Pokrili smo spektar najmodernije neurokirurgije što se tiče novih uređaja kao što su mikroskop, neuronavigacija, neuromonitoring, ultrazvuk i ostali medicinski uređaji. SKB Mostar uvodi nove metode u liječenju kao što je hibridna neurokirurgija, a uskoro se nadamo početi s operacijama mozga u budnom stanju'', kazao je dr. Bošnjak.

Prošle godine su na SKB-u napravljene 584 operacije, a uspješnost liječenja je 95 posto. Ciljevi koje žele realizirati u skorijoj budućnosti su zadržati postojanost u daljnjem radu, izvoditi operacije na mozgu u budnom stanju te operativno liječiti epilepsiju.

Predavanje na Filozofskom fakultetu organizirano je u okviru „Tjedan mozga“, koji se tradicionalno obilježava svake godine, a ove godine pod pokroviteljstvom FENS-a i “Dana” fondacije.

Kopirati
Drag cursor here to close