Nije bezazleno

Simptomi konjunktivitisa i kako ih prepoznati

Svoje iskustvo s konjunktivitisom ispričala je Ana Tomić u emisiji Dr. Beck te je otkrila koje je simptome imala kada se zarazila.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 01. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konjunktivitis je najčešća očna bolest, a riječ je o upali očne spojnice. Jaka upala može izazvati oštećenje i odumiranje tkiva. Konjunktivitis mogu izazvati bakterije, virusi, kemikalije ili alergije.

Bolest je neugodna i vrlo zarazna, ali brzo prolazi ako se pravilno liječi.Virusni i bakterijski konjunktivitis su iznimno zarazni, lako se šire s osobe na osobu, pa rana dijagnoza i poduzimanje određenih mjera opreza mogu pomoći u ograničavanju njegovog širenja.

Simptomi 

Simptome kod svih vrsta konjunktivitisa vrlo je lako prepoznati. Pojavljuju se na jednom ili, rjeđe, oba oka, a najčešći su:

• svrbež

• crvenilo

• ljepljive i suzne oči

• osjećaj "pijeska u očima"

• zamagljen vid

• bol u očima

• osjetljivost na svjetlo

• natečeni kapci

Svoje iskustvo s konjunktivitisom ispričala je Ana Tomić u emisiji Dr. Beck na HRT-u te je otkrila koje je simptome imala kada se zarazila.

"Prvo je bilo crveno oko, onda se javila nelagoda, peckanje, osjećaj kao da je pijesak u oku I s vremenom se klinička slika pogoršavala. Kasnije sam primijetila mutan vid gdje se zapravo ta upala prenijela na rožnicu. Vrlo važno je bilo tijekom procesa liječenja pridržavati se redoslijeda i pravilne primjene propisane terapije uz stroge higijenske uvijete i izbjegavanje kontakta s ukućanima", opisala je Ana.

Prije započinjanja liječenje konjunktivitisa, ključno je identificirati uzrok ove neugodne očne infekcije. Tijek liječenja, kao i njegovo trajanje, ovisit će o njegovom uzroka. Ako bakterije stoje iza konjunktivitisa, pristupa se liječenju antibioticima, čime se često postiže ozdravljenje u nekoliko dana.

Bakterijski, virusni, alergijski

Virusni konjunktivitis, s druge strane, često prolazi sam od sebe unutar tjedan dana, pa primjena antibiotika nije preporučljiva ni opravdana. Ako je riječ o alergijskom konjunktivitisu, fokus je na liječenju alergije i izbjegavanju izravnog kontakta s alergenima.

Konjunktivitis je vrlo česta bolest mališana. Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati oči, u velikom ste problemu. Jer nijedno dijete to baš ne voli. Kapanje oka je ustvari vrlo jednostavan process koji se s djetetom pretvori se u bitku na kraju koje nismo sigurni koliko je kapljica zaista završilo u oku.

Kako pravilno djetetu nakapati oči otkriva prim. dr. sc. Jelena Petrinović-Dorešić, spec. oftalmolog, subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije.

"Prvo treba isprati oko sa sterilnom fiziološkom otopinom. U čisto oko se kapaju kapi. Kada ste sami doma s djetetom onda to zna biti vrlo nezgodno jer se djeca opiru da im se nešto kapa u oči. Princip je taj legnete na krevet, dijete stavite ispred sebe, raširite noge I ispod vaših koljena stavite njegove ruke, a noge ispod svojih bedara. Kada fiksirate dijete vase sur uke slobodne I onda možete glavicu primiti I nakapati oči", otkrila je Petrinović-Dorešić.

Jednostavne mjere 

Konjunktivitis je bolest koja se može spriječiti s jednostavnim mjerama, samo je važno na vrijeme poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze na drugo oko ali i na druge osobe iz našeg okruženja.

"Ukoliko ste pacijent koji ima konjunktivitis perite ruke, održavajte higijenu, osobito prije kapanja. Jako je bitno da pacijenti s konjunktivitisom koriste svoj ručnik, svoje jastučnice i svoje osobne predmete ne dijele s ukućanima. Također treba održavati higijenu kućanstva – radne površine, kvake, telefoni, štekeri – to sve brišite i na taj način se nekako može spriječiti zaraza. Kod adenovirusnog konjunktivitisa dobro je često zračiti prostor jer se on prenosi i kapljično jer nekoliko tjedana može ostati na suhim površinama, a možete bit zarazni i prije nego što znate ga imate konjunktivitis", objasnila je dr. sc. Freja Bagatin, oftalmolog.

Kopirati
Drag cursor here to close