Podržana izgradnja

BiH će dobiti prvi centar za liječenje autistične djece

Poremećaji autističnog spektra odnose se na niz stanja karakteriziranih otežanim usvajanjem socijalnih vještina, ponavljajućim ponašanjima te poteškoćama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 03. 2018. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prošlotjednoj sjednici Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene proceduru odobravanja izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve proračuna FBiH za 2018. godinu u iznosu od 150.000 KM za izgradnju Centra za autizam u Tuzli.
  
 Vlada je ocijenila da je nastavak izgradnje potpuno opravdan kako bi ovaj centar što prije mogao biti stavljen u funkciju.

Satom činjenicom se slažu i iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, gdje je pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom Edin Šestan istakao za Fenu da će kompleks koji zauzima Centar za autizam moći prihvatiti osobe s autizmom sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

''Podatke o rasprostranjenosti osoba sa autizmom za cijelu BiH nemamo, ali je na području Tuzlanskog kantona evidentirano 80-ero djece-osoba sa autizmom, što ne znači da bi stručnom ranom detekcijom ovaj broj bio nažalost veći'', kazao je Šestan.

Poremećaji autističnog spektra odnose se na niz stanja karakteriziranih otežanim usvajanjem socijalnih vještina, ponavljajućim ponašanjima te poteškoćama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno ne postoji niti jedna specijalizirana ustanova koja bi pružala organizirani oblik stručne pomoći i podrške u rastu i razvoju autistične djece.

''Roditelji djece s autizmom postaju sve stariji i teško im je brinuti se o svojoj djeci, kojoj je potrebna 24-satna njega. To je i psihički i fizički veoma naporno,  iziskuje velika financijske izdatke jer su oni vrlo  specifična skupina i svaka osoba s autizmom je individualan slučaj kojem tako treba pristupiti. Naime, mnogima su potrebni posebni i skupi lijekovi, nekima pelene, nekima posebna hrana i slično, što zahtijeva  posebne novčane izdatke, pa ovo stanje povlači i svojevrstan socijalni aspekt. Imajući sve to u vidu ne treba posebno naglašavati važnosti izgradnje centra'',  pojašnjava Šestan.

S obzirom da će ovo biti prvi centar u BiH,  izgrađen s namjerom da liječi autističnu djecu, naglašava da „autizam kao jedan od najtežih razvojnih poremećaja kod djece, zahtijeva ranu detekciju i otkrivanje, po mogućnosti do navršene druge godine, ali i ranu habilitaciju i rehabilitaciju u specijaliziranim ustanovama“.

''Pored rane detekcije, dijagnostike i rane intervencije, Centar za autizam bi bio ustanova za odgoj i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i brigu o mentalnom zdravlju, stanovanje i uključivanje u svijet rada i društvo u cjelini, osoba sa poremećajem iz autističnog spektra. Na ovakav način bi se roditeljima djece–osoba sa autizmom značajno pomoglo, a njihova djeca će imati sigurniju budućnost, humaniji i dostojanstveniji život i prilike za osposobljavanje do samopomoći'',  rekao je u izjavi za Fenu pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom Edin Šestan.

Kopirati
Drag cursor here to close