Izolirana varijanta

Sebija potvrdila: Omikron stigao u BiH

Ova varijanta koronavirusa je izolirana u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Od 100 uzoraka, koliko je uzeto u testiranje, u njih deset je potvrđena nova varijanta virusa.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 12. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je da je u Bosnu i Hercegovinu stigao omikron virus, piše "Hayat".

Ova varijanta koronavirusa je izolirana u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Od 100 uzoraka, koliko je uzeto u testiranje, u njih deset je potvrđena nova varijanta virusa.

Kako je Izetbegović navela, ova varijanta virusa je prisutna kod dva pacijenta iz Doma zdravlja Saraj-Polje, po dva su i u DZ Stari Grad i Ilidža, te četiri u Centru, prenosi "Hayat".

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić izjavio je danas kako možemo očekivati da će ova varijanta virusa doći i kod nas imajući na umu da su u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji, prvi slučajevi već zabilježeni.

''Dosadašnja dominantna varijanta virusa delta će vjerovatno sada biti preplavljena omikronom tako da nam to na neki način ukazuje da ćemo i mi dijeliti dio odgovornosti, odnosno dio svjetskog trenda što se tiče razvoja pandemije'', kazao je.

Čerkez: 10 pozitivnih na omikron soj u Federaciji

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez potvrdio je da je od danas omikron soj koronavirusa prisutan u BiH navodeći da je od 100 uzoraka testiranih na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, 10 pozitivnih na omikron soj.

''U sljedećem razdoblju ovo će se potvrditi sekvencioniranjem. Nakon tri do četiri dana imat ćemo, nakon urađenog sekvenciniranja, potvrdu da se radi o omikronu. U narednih mjesec-dva očekuje se dominacija omikrona u odnosu na deltu'',- rekao je Čerkez.

Kaže da pojava omikrona nije neočekivana jer se pretpostavljalo i ranije da postoji cirkuliranje virusa, te je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti i u BiH.

''Za sada možemo potvrditi da se omikron značajno brzo širi. Prema posljednjim informacijama, deset puta se brže širi od delta, što znači da očekujemo brže širenje virusa. Nadamo se da će svi savjesno postupati nositi maske, držati distancu i biti društveno odgovorni u ovom trenutku da ne napravimo veliki priliv prema bolnicama'', poručio je Čerkez.

Ističe da se još ne može govoriti koliko je omikron teže kliničke slike s obzirom na to da se sa zdravstvene strane puno toga ispituje i dokazuje.

Dodao je da je inače situacija u vezi koronavirusa u većini kantona dosta stabilna, a bilježi se mali porast zaraženih u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Kopirati
Drag cursor here to close