Pandemija nas ubija

Savjeti stručnjaka za mentalno zdravlje potrebniji nego ikad

Nema razigranih školaraca koji idu od kuća do svojih škola, nigdje ni prodavača s tržnica koji su u svakom gradu imali neko svoje posebno mjesto, a terase kafića, dok ih stidljivo sunce obasjava, prazne su ili poluprazne...
Lifestyle / Zdravlje | 07. 11. 2020. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: PR / Psihološka pomoć

Mnogi će se složiti s time da Bosna i Hercegovina najljepše izgleda u jesen. Prepuna boja i mirisa koje je teško opisati riječima. Međutim, po mnogočemu ove je godine drukčije nego ikad prije.

Pandemija koronavirusa i drugi val koji nam se, nažalost, događa, promijenili su navike, piše Večernji list BiH.

Nema razigranih školaraca koji idu od kuća do svojih škola, nigdje ni prodavača s tržnica koji su u svakom gradu imali neko svoje posebno mjesto, a terase kafića, dok ih stidljivo sunce obasjava, prazne su ili poluprazne.

Stižu hladniji dani

Osim zdravstvene ugroze, odnosno posljedica koje ostavlja, korona je itekako pogubna za psihičko zdravlje. A upravo kako nam se budu približavali hladniji dani, situacija će postajati još teža. Dok je lijepo vrijeme, barem ćemo u šetnji susretati ljude, a što kad temperature padnu, a noć postane preduga?

O tome ovih dana puno govore i psihijatri te psiholozi, a stav je da se mentalno zdravlje ne zanemaruje samo u doba korone nego općenito u javnom zdravlju.

Poznati hrvatski psihijatar Željko Ključević ovih dana podsjetio je na ratno razdoblje koje je bilo sigurnije, unatoč silnom zlu koje se događalo, nego ovo danas.

''Uvijek je postojao jedan dio zemlje u kojemu ugroza nije bila velika, u koji ste se mogli skloniti. Sada imamo specifičnu situaciju u kojoj nemate zonu sigurnosti, ne samo mi nego cijeli svijet. Izloženi ste stresogenu, i to svatko od nas, 24 sata dnevno'', ističe psihijatar.

Zaštita mentalnog zdravlja

Njegov je stav da je cijela situacija nadrasla zarazni dio i sada je više nego ikad potrebno uključivanje stručnjaka za mentalno zdravlje u rad tijela koja donose mjere jer, koliko god se mjere za sprječavanje zaraze donosile u dobroj mjeri, one su ipak zanemarile zaštitu mentalnog zdravlja.

Hercegovački psiholog Marko Romić još je u ožujku ove godine, kad smo tek spoznali koronavirus, davao savjete stanovništvu kako se ponašati u doba pandemije, a jučer kad ga je ekipa "Večernjaka" kontaktirala, kazao kako je ono što je tada govorio sada još aktualnije jer je vidljivo da je broj novozaraženih u porastu.

Na jasan način priznati stručnjak savjetuje da čuvamo sebe, ali i druge.

''Savjet bi bio da cijelu situaciju shvatimo kao izazov u kojem svi imamo važnu ulogu. Trebamo strukturirati svoje vrijeme, napraviti dnevne planove u kojima će biti korisne aktivnosti. Ne smijemo samo sjesti i čekati kad će ovo proći. Ovo je prilika da budemo korisni sebi, svojoj obitelji, zajednici. Iskoristimo je. Također, trebamo imati na umu cilj koji želimo ostvariti, a cilj nam je sačuvati živote i zdravlje što većeg broja ljudi, naših bližnjih i nas samih. U ovoj situaciji svi smo važni, svi možemo dati svoj doprinos ostvarenju zajedničkog cilja'', istaknuo je Ramić.

Život nam se događa pred očima, stoga u skladu sa situacijom i pridržavanjem mjera, on se mora i nastaviti. I ovo doba mora jednom proći, zato je važno sačuvati zdrav razum, na što ovih dana upozoravaju i stručnjaci za mentalno zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close