Vodič kroz zaštitu

Savjeti dermatologa: Na suncu s djetetom

Tijekom djetinjstva koža je najpodložnija djelovanju sunčevih ultraljubičastih zraka. „Sunčev kapital" u djetinjstvu se brzo iscrpljuje. Opekline od sunca u djece moraju se u potpunosti izbjegavati.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 07. 2021. u 10:11 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo sunca dobro je za svakoga jer je prirodni izvor vitamina D, ali previše sunca može biti štetno i čak povrijediti bebinu kožu, kao i oči. Bebine oči nisu u mogućnosti tako dobro blokirati sunčeve zrake, kao oči odraslih. Većina oštećenja očiju uzrokovanih suncem skupljaju se tijekom dužeg perioda i mogu dovesti do ozbiljnih problema u odrasloj dobi. Ipak, nemojte mislite da bebe moraju cijelo vrijeme biti unutar četiri zida. Samo se trebate pridržavati nekoliko pravila kojima ćete zaštiti svoje najmlađe, kako bi skupa mogli uživati u prirodi, suncu i moru.

Dr.med. Matea Ćorluka, specijalizantica dermatologije i venerologijie iz Klinike za kožne i spolne bolesti SKB Mostar za Bljesak.info je govorila o pravilnom izlaganju djece suncu.

Kada i kako izlagati djecu

''Djecu do pola godine života ne bi se smjelo nikako izlagati suncu, a djecu do treće godine ne izlagati izravno na sunce. Tijekom djetinjstva koža je najpodložnija djelovanju sunčevih ultraljubičastih zraka''', kaže dr. Ćorluka dodajući da se opekline od sunca u djece moraju u potpunosti izbjegavati.

Kada je riječ o pravilnom izlaganju suncu, kada se dijete počne izlagati, liječnica savjetuje uporabu sunčanih naočala koje štite od UV zraka, šešir sa širokim obodom, majicu i nanošenje sredstva za zaštitu od sunca s visokim faktorom na sve izložene dijelove tijela.

''Ovo sredstvo mora biti učinkovito i protiv UVB i UVA zraka, naneseno u dovoljnoj količini, a nanošenje se mora ponavljati svaka dva sata. Ako je vruće, vodite brigu o tome da sa sobom imate napitak za dijete. I izbjegavajte sunce između 11 i 16 sati'', kaže liječnica, te savjetuje da kao izbor odaberite kremu koja je posebno formulirana za djecu: s visokim zaštitnim faktorom 50, otporna na vodu i pijesak.

Ne zaboravite vrat uši i stopala

Kada je riječ o količini kreme koju bi trebalo nanijeti liječnica kaže:

''Redovito i u dovoljnoj količini nanosite kremu za zaštitu od sunca, najmanje dva sloja svaka dva sata te nakon kupanja, na sve suncu izložene dijelove tijela. Da bi se postigla razina zaštite naznačene SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi 6 čajnih žlica losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe'', poručuje dr. Ćorluka ističući da ne zaboravite vrat, uši i stopala!

Mažite i kada je oblačno

Dodaje također da djeca ne dobiju opekline uvijek i isključivo na plaži.

''Nije uvijek riječ isključivo o nepromišljenom izlaganju suncu na plaži, nego se djeca često izlažu tijekom sportskih aktivnosti (bicikl, tenis) i tada su roditelji često manje pažljivi'', kaže liječnica.

Ako je vani oblačno, nemojte misliti da ne morate zaštiti bebu. Iako vaše dijete nema na oko vidljive opekline, ipak može imati oštećenja kože. Većina oštećenja ne događa se na plaži već u svakodnevnom životu. Kad roditelji idu s bebom na plažu, više su svjesni štetnog utjecaja sunca i redovito ih mažu kremom za sunčanje. Ne zaboravite zaštiti dijete i prilikom odlaska u jaslice, vrtić, park, u šetnju...

Upravo u djetinjstvu leži najveći rizik od pretjeranog izlaganja suncu.

Prirodni mineralni filteri

Roditelji se često dvoume prilikom izbora kreme za sunčanje, osim što sredstvo mora biti učinkovito protiv UVA i UVB zraka, s visokim faktorom, često se gleda i sastav kreme. U zadnje vrijeme se često kao opasna spominje nano tehnologija u kremama za sunčanje, posebice u dječjim, no ova stručnjakinja kaže da prema onome što danas znaju, ne čini se da su nanočestice cink-oksida ili titan-dioksida na bilo koji način štetne. Međutim, dugoročni učinci upotrebe mikroniziranog cink-oksida i titan-dioksida pomalo su tajna.

''Titanov dioksid i cinkov oksid odobrila je FDA kao prirodne sastojke za zaštitu od sunca, svaka od njih pruža UV zaštitu širokog spektra. Roditelji koji ne žele izlagati svoje dijete riziku kemijskih ili nano mineralnih filtera trebali bi potražiti sredstva za sunčanje na bazi  prirodnih – mineralnih filtera, ali bez nano čestica. Takva zaštita je potpuno sigurna za bebe, djecu i mlade mame jer se ona ne upija u kožu nego se zadržava na površini kože gdje reflektira štetne UV zrake'', kaže dr. Ćorluka dodajući da nema dokaza da je dugotrajna uporaba potpuno sigurna, ali nema dokaza ni da je štetna.

Titanov dioksid i cinkov oksid odobrila je FDA kao prirodne sastojke za zaštitu od sunca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close