Smog

Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH - zrak vrlo nezdrav za stanovništvo

Indeks kvalitete zraka u 7.00 sati iznosio 266 i zrak je vrlo nezdrav za stanovništvo.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 01. 2023. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini. Indeks kvalitete zraka u 7.00 sati iznosio 266 i zrak je vrlo nezdrav za stanovništvo.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerojatnost negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Zrak je jutros nezdrav i na području Jajca i Ilijaša, u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 182 i 176, te na području Zenice u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio u 7.00 sati 166, kao i na području Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 166.

Na području tih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Umjereno zagađenje registrirano je na području Bihaća, Tuzle, Livna i Lukavca, u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 87 i 77, odnosno 55.

Kvaliteta zraka jutros je dobar na području Mostara, gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 29.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa službenih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravstvo Županije Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanske županije a te Američkog veleposlanstva u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Kopirati
Drag cursor here to close