Stožer upozorava!

Sarajevo i dalje na oprezu: Maske, razmak, ne diši, ne gledaj .. korona vreba!

Zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, Stožer preporučuje stanovnicima Sarajevskog kantona da smanje kretanje
Lifestyle / Zdravlje | 07. 06. 2020. u 16:30 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom podsjeća stanovnike Kantona Sarajevo da je i dalje na snazi naredba Federalnog kriznog stožera donesena 29. svibnja ove godine, prema kojoj je naloženo obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba.

Stoga, još jednom naglašavaju obaveze nošenja zaštitnih maski, poštivanje fizičke distance, izbjegavanje rukovanja, kao i pojačan režim osobne i higijene prostora u kojima se boravi.

Također, zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, Stožer preporučuje stanovnicima Sarajevskog kantona da smanje kretanje, posebno da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kao i da u slučaju potrebe za putovanjem obavezno poštuju preporučene mjere. Posebno naglašavaju rizik putovanja u područja gdje su registrirani novi slučajevi zaraze.

Ističu i kako je Svjetska zdravstvena organizacija u svojim ažuriranim smjernicama preporučila svim svjetskim vladama, pa tako i našoj, da svoje stanovništvo potaknu na nošenje maski na javnim mjestima na kojima postoji rizik transmisije koronavirusa.

Pozivaju i nadležne inspekcijske organe da u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo dodatno pojačaju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz spomenute naredbe, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski.

Naglašavaju i kako nepoštivanje ovih mjera može dovesti do ozbiljnog pogoršanja trenutno povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. 

Kopirati
Drag cursor here to close