Nek' se nađe

SAD pokupovao svu zalihu lijeka za Covid

Guardian piše kako je prvih 140 tisuća doza lijeka iskorišteno, a da je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa sada kupila više od 500 tisuća novih doza...
Lifestyle / Zdravlje | 01. 07. 2020. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države pokupovale su gotovo sve zalihe lijeka remdesivir koji djeluje u liječenju covida-19, a ostatak svijeta ga zbog toga neće moći nabaviti, piše u srijedu britanski Guardian, prenosi Hina.

Remdesivir, isprva razvijen kao lijek protiv ebole, no koji se pokazao neuspješnim protiv te bolesti, proizvod je američkog proizvođača Gilead i prva je terapija koja je pokazala učinkovitost kod hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u kliničkom ispitivanju većih razmjera.

Gilead ima patent na lijek, pa ga i jedini smije proizvoditi.

Guardian piše kako je prvih 140 tisuća doza lijeka iskorišteno, a da je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa sada kupila više od 500 tisuća novih doza, što je gotovo sva proizvodnja američke tvrtke za srpanj i oko 90 posto za kolovoz i rujan.

Osim što su zgroženi američkim jednostranim djelovanjem u pribavljanju svih zaliha tog lijeka, stručnjaci su zabrinuti i zbog širih implikacija tog čina u slučaju razvoja cjepiva, piše britanski medij.

Američka vlada već je ranije pokazala da je manevrima spremna ponuditi više za medicinske potrepštine i time ih osigurati sebi nauštrb drugih država.

''Imaju pristup većini zaliha lijeka, pa ga više nema za Europu'', rekao je liječnik Andrew Hill sa sveučilišta u Liverpoolu.

''Zamislite da je riječ o cjepivu'', upozorava Hill za Guardian i dodaje kako je ''možda ovo uvid u ono što nas čeka''.

Sjedinjene Države, najpogođenija država koronavirusom, u utorak su zabilježile oko 47 tisuća novih slučajeva zaraze, što je najveći dnevni porast novih slučajeva od početka pandemije, prenio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close