Ništa bez kese

Realnost BiH: Svaki drugi porod podrazumijeva korupciju

Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove obitelji, ali i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 01. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korupcija je gorka realnost mnogih porodilišta, a u prilog tome svjedoči istraživanje koje je pokazalo da je 50% porodilja i članova njihove obitelji dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove obitelji, ali i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja.

Istraživanje je rađeno u okviru projekta "Borba protiv korupcije u porodilištima", udruženje "BABY STEPS", a putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, prenosi BHRT

Ništa bez novca 

Kao razlog zbog kojeg su obitelji pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tijekom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uvjetima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM, navodi se u istraživanju.

"Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi obitelji dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da 'čašćenje' zdravstvenih radnika obitelji košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje! Vrijedi se zapitati koliko toga možemo uraditi s tim iznosom? Koliko se mogu poboljšati opći uvjeti u porodilištima na nivou cijele BiH? Koliko se može sagraditi novih medicinskih kapaciteta? Zaposliti dodatnog stručnog osoblja koje će biti na usluzi majkama i njihovim bebama?"

Ova iskustva, kod mladih žena, rezultiraju stavovima koji imaju direktan utjecaj na natalitet BiH, napominju iz udruženja.

Dijeljenje iskustava 

"Kao najveći izazov u borbi s ovim problemom identificirana je nespremnost sustava za suradnju, odnosno nepostojanje otvorenosti, konstruktivnog dijaloga i poduzimanja konkretnih mjera u cilju smanjenja korupcije uz mogućnost lakše i jednostavnije prijave korupcije prije, tijekom ili nakon poroda. Također, jedan od vrlo teških problema jeste i kulturološka ukorijenjenost ove prakse, gdje i osoblje i obitelji smatraju da je pravo zdravstvenih radnika da budu 'počašćeni' zbog asistencije na porodu i gdje ne postoji svijest da rade posao za koji su plaćeni od tih istih građana i da primanje novca ili poklona na radnom mjestu u javnoj instituciji, a s namjerom postizanja neke krajnje koristi za onoga koji daje novac, jeste korupcija."

Foto: Unsplash / Porod

Najavljena je suradnja s UKC Republike Srpske, a pomoćnik direktora UKC-a dr Slobodan Hajder je istaknuo da su vrata UKC-a otvorena za svaki vid suradnje i da se prvo stanje treba popraviti upravo u porodilištima jer su majke koje rađaju posebno bitna kategorija, u jako bitnom trenutku života borave tu i njihov život kao i život njihove djece svima mora biti na prvom mjestu.

Brankica Raković projektni koordinator za Banja Luku istaknula je bitnost dijeljenja iskustva majki koje su rađale.

"Podrška svakoj od njih je nešto što nam olakšava put ka smanjenju svih problema s kojima se porodilje susreću. Svaka od nas je bitna, svaka od nas donosi jedna novi život na svijet i zato je važno da svaki porod u svim porodilištima u BiH bude bez kuverti", naglasila je Raković.

Video: Obitelj Grabo - Dar za život
Kopirati
Drag cursor here to close