Baby Steps

Horor bh. porodilišta: Jesi li ti normalna, žena će nam podleći pred nama!

Udruženje Baby Steps je pored istraživanja, i uzimanja odgovora od porodilja dio istraživanja sproveo i kroz iskustva porodilja.
Lifestyle / Obitelj | 25. 07. 2021. u 13:18
Antikorupcija u porodilištima: svjedočanstvo porodilje

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva sprovodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih obitelji u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH.

Putem anonimne ankete koju je sprovelo udruženje prikupljena su iskustva 2.713 porodilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove obitelji dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Kroz anketu došlo se do mnogih specifičnih, vrlo osobnih iskustava. U skladu s odgovorima o iznosu novca došlo se do obračuna da je vrijednost poklona kojeg su porodilje ili članovi njenih obitelji dale medicinskom osoblju pri porodu, u prosjeku  iznos od 141,65 KM. Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM.

Ako uzmemo u obzir da je polovica porodilja (50%) u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi obitelji dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima sirom BiH izdvaja 2.124.772 KM!

Udruženje Baby Steps je pored istraživanja, i uzimanja odgovora od porodilja dio istraživanja sproveo i kroz iskustva porodilja.

Ova iskustva su iznimno važna kao svjedok jednom sustavnom problemu koje iziskuje napore svih nas da bi se stanje značajno popravilo. Svaka majka, svako dijete, svaka obitelj zaslužuje dostojanstven čin poroda, bolje uvjete u porodilištima, ljubaznije osoblje. Nijedna trudnica ne smije biti odvedena u situaciju da razmišlja što bi bilo ako bi dala kuvertu? Jesu li se prema njoj ponašali bolje? Je li dobila sve ono što joj zakonom pripada? Bi li ishodi nekih poroda bili drugačiji?

Napominjemo da su iskustva koja dijelimo izrazito bolna. Neke traume su i nakon godina koje su prošle još uvijek žive, neke rane nikad ne zacijele.

Ovo je priča majke koja se porodila u Tuzli. Što ustvari činimo drugome ako mi sami pristajemo da dajemo mito? Jeste li se ikada zapitali da osim što je to krivično djelo, mi ustvari uzimamo pravo nekoga drugoga? U ovom slučaju uzimamo pravo na život.

Priča je posebna po mnogo toga. Borba za život majke, i djeteta. Borba da se uđe u porođajnu salu jer je neko drugi tko nije u tom trenutku bio hitan slučaj zauzeo mjesto i mirno čekao svoj ''plaćeni'' carski rez... Ne bi li porod trebao biti najljepši trenutak u životu svake majke? Možete li zamisliti kako izgleda porođaj kada vam govore da ćete možda umrijeti ali da vas u salu ne mogu primiti?

Dijeljenjem iskustava svake od nas činimo da se ovakve stvari nikada nikome ne ponove! Da se borimo za svoja prava, i da svi skupa ustanemo protiva nepravde. Hvala svim majkama koje su skupile snagu i javno ispričale svoju priču. Naša borba počinje s vama, poručili su iz Udruženja Baby Steps.

Video: Obitelj Grabo: Dar za život

USAID

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close