Zabrinjavajuća statistika

Raste broj oboljelih od spolnih bolesti: Sifilis više nije endemska bolest

"Sifilis više nije endemska bolest", kazala je Govedarović.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 02. 2023. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stav "Meni se ništa ne može dogoditi" nije ispravan, pokazuje zadnja statistika broja oboljelih od spolno prenosivih bolesti u Srpskoj.

Naime, ovaj broj je na alarmantno visokom nivou, a kako stručnjaci kažu, razlog leži u sve slobodnijem seksualnom ponašanju, čestom mijenjaju partnera, što je dovelo i do povratka endemskih oboljenja kao što je sifilis i povećanja broja oboljelih od HIV-a.

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske govore da je prošle godine evidentirano 46 slučajeva infekcije klamidijama, 11 oboljelih od sifilisa, jedan slučaj gonokokne infekcije i 18 slučajeva obolijevanja od HIV/AIDSA.

Znatno viši broj

Aleksandra Govedarović, specijalista ginekologije i akušerstva, kazala je za "Nezavisne" da je broj oboljelih u realnosti značajno veći jer pacijenti često rade briseve po privatnim ordinacijama.

Razlog sve veće prenosivosti spolnih bolesti, prema riječima Govedarović, je generalno slobodnije spolno ponašanje.

"Nerijetko imamo slučajeve gdje žene koje su u monogamnim brakovima imaju spolno prenosivu bolest", ističe ona, dodajući da je situacija dodatno problematična jer žene ni ne znaju da im je nešto preneseno.

S tim u vezi ističe činjenicu da ove bolesti često ne pokazuju simptome ili pokazuju simptome vrlo kasno.

Alarmantan je i visok broj oboljelih od HIV-a, odnosno AIDS-a, a kako su iz Instituta kazali za "Nezavisne", broj oboljelih ovdje je, nažalost, u porastu.

"Prisutan je porast prijavljenih slučajeva infekcija klamidijom, kao i porast prijavljenog broja osoba sa HIV/AIDS-om tijekom posljednje dvije godine", kazali su iz Instituta.

Prema riječima Govedarović, mi smo jako dugo bili zemlja s niskom stopom HIV-a, što nažalost više nije tako.

Jedan od najčešćih uzroka steriliteta 

Razlog je manje-više isti, ali ona je naglasila usku korelaciju drugih spolno prenosivih bolesti i AIDS-a. Naime, kako je objasnila, HIV se ne prenosi "tako lako", ali je problem kada osoba ima neku drugu spolnu bolest koju nije izliječila.

Što se rizičnih grupa tiče, to su osobe homoseksualne orijentacije koje često mijenjaju partnere.

Dalje, kako kaže, ljudi nisu svjesni da su seksualno prenosiva oboljenja jedan od najčešćih uzroka sterilitet kod parova.

"Jedan od tri para ima problem sa sterilitetom koji je posljedica dugotrajnih polno prenosivih bolesti", kaže Govedarović.

Pored naravno adekvatne zaštite, Govedarović ističe monogamne odnose gdje partner mora znati da drugi nije inficiran.

Kada govorimo o spolnim bolestima, moramo navesti i jednu od najčešćih, a to je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), za koju je uvedena i preporučena HPV cjepivo, s obzirom na to da se neki visokorizični tipovi ovog virusa povezuju s nastankom karcinoma grlića maternice.

"Mi smo već sad zemlja s najvećom incidencom grlića maternice u Europi, a ako ne uradimo nešto, to ćemo i ostati", kazala je Govedarović.

S tim u vezi podvlači važnost edukacije mladih ljudi, koja mora početi s 15 do 16 godina jer je omladina sve ranije seksualno aktivna, ali problem predstavlja i slaba edukacija starijih.

Iz Instituta ističu da je potrebno raditi na kontinuiranom podizanju i obnavljanju svijesti.

Ovo Institut omogućava kroz svoje aktivnosti, kroz informiranje građana te i obilježavanja međunarodnih dana, kao što je i 12. veljače, Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti.

Povratak sifilisa

Često mijenjanje partnera i nezaštićeni odnosi, kako kažu stručnjaci, doveli su i do "povratka" oboljenja kao što je sifilis, za koji se dugo smatralo da je iskorijenjen, a koji je prošle godine potvrđen u 11 slučajeva.

Ovaj broj je, prema riječima Govedarović, alarmantan.

"Sifilis više nije endemska bolest", kazala je Govedarović.

Kako dodaje, sifilisa dugo nije bilo, što potvrđuje činjenica da ima doktora koji ga u svojoj karijeri nisu ni vidjeli..

Kopirati
Drag cursor here to close