Rastući s djecom

Psihologinja koja studentima savjetuje kako se zaposliti preko veze

Polazak u srednju školu nosi izazove. U podcastu "Rastući s djecom", psihologinja Ivona Čarapina Zovko govori o izboru zanimanja i profesionalnom rastu. Kako donijeti pravu odluku?
Lifestyle / Zdravlje | 06. 05. 2024. u 20:00 Bljesak.info
Rastući s djecom - Ivona Čarapina Zovko

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polazak u školu za djecu je važan životni trenutak koji donosi brojne izazove i emocije. Ništa manje emotivan i stresan nije ni prelazak u osnovnoškolskog u srednjoškolsko obrazovanje, pri čemu je dodatni izazov odlučiti koja je škola najbolji izbor. Upravo izborom zanimanja i praćenjem profesionalnog rasta bavi se psihologija rada koju nam u novoj epizodi podcasta Rastući s djecom predstavlja psihologinja Ivona Čarapina Zovko. 

„Iskustva pokazuju da je prelazak iz osnovne u srednju školu određeno kupovanje vremena“ – ističe Čarapina Zovko, „ako nisam zadovoljan izborom, imam se vremena prebaciti ili se preorijentirati kad dođe vrijeme za studij, što je puno stresnija odluka.“ 

Kako donijeti pravu odluku?

Odluka o izboru škole i zanimanja donosi se ispitivanjem profesionalne zrelosti, što proteklih godina radi upravo Ivona kroz brojne radionice i aktivnosti, pri čemu se susrela s brojnim mladim osobama i njihovim stavovima o radu i potencijalnoj karijeri. 

U izboru zanimanja, najvažnije se informirati, navodi Čarapina Zovko, dodajući kako je svjedočila razgovorima sa studentima koji imaju potpuno pogrešnu sliku svoga budućeg zanimanja. Također, važno je da djeca zavole rad od najranijih uzrasta, kao i da su svjesni svoje odgovornosti i posljedica svoga izbora. 

U razgovoru poslušajte neka promišljanja o pitanjima poput: 

  • Je li bolji izbor gimnazija ili strukovna škola, tko zarađuje više i koliko je to važno,
  • Muči li „uhljebe“ što nisu cijenjeni u svom poslu
  • Zašto studentima savjetuje da se zaposle preko veze
  • Jesu li zanimanja influencer ili youtuber dobar izbor u kojem se do novca dolazi bez truda i rada
  • Kako se nositi s drugim problemima adolescencije koji nisu vezani za profesionalni put – poput straha od odbačenosti i neprihvaćanja društva...

Mladima se sve više serviraju gotovi sadržaji, shortcuti i brza rješenja, a za njih nije potrebna nikakva misaona aktivnost. „Mlade treba vraćati u realni svijet“ – ističe Čarapina Zovko, a to je prvenstveno zadaća roditelja, a onda i cijelog školskog sustava i društva općenito. 

Podcast Rastući s djecom vodi i uređuje Ana Pavlović, a podržava Biorela

Kopirati
Drag cursor here to close