Rastući s djecom

Popularni Striček Duško za Bljesak: Budite roDitelji, a ne ROBitelji svojoj djeci

U novoj epizodi podcasta Rastući s djecom, Striček Duško, poznati odgojitelj, dijeli svoju priču i načela waldorfske pedagogije. Kroz razgovor ističe važnost odgovornosti roditelja te potrebu za granicama i slobodnom igrom u odgoju djece.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 04. 2024. u 20:00 Bljesak.info
Rastući s djecom - Striček Duško

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novoj epizodi podcasta Rastući s djecom gostuje Striček Duško, najpoznatiji odgojitelj u Hrvatskoj, ali i regiji, s obzirom na veliku popularnost na društvenim mrežama. U vrlo kratkom razdoblju, punim imenom Duško Ilijević, postao je viralna zvijezda koja u formi kratkih videa roditelje poziva na odgovornost, jasno postavljanje granica i dosljednost u odgoju. Ovoga puta, u formi dužeg videa, predstavlja svoju priču, kako je uopće postao odgojitelj, s kojim se izazovima susreće i koja su načela waldorfske pedagogije koju primjenjuje u svom odgojnom radu.

Iako smo u vremenu u kojem živimo navikli za sve naći instant rješenje u džepu na mobilnom telefonu, Striček Duško ističe kako u odgoju nema instant rješenja, a roditelje najviše poziva na odgovornost:  "Vi ste odgovorni 18 godina za to dijete koje nije došlo u dom kao gost. Dijete je punopravni član obitelji. Roditelj mu nije rob. Nije roBitelj, nego je roDitelj! " Poručuje kako roditelji ne trebaju ispunjavati djeci svaku potrebu i hirove iste sekunde, nego da ih uče strpljenju, da daju djetetu vremena i što je najvažnije, da svojim primjerom pokazuju koje je prikladno ponašanje, jer djeca uče oponašanjem. 

U razgovoru komentira i kako djeci treba slobodna igra i dosada, kako bi tražili nova rješenja i ideje:   "Jedini zadatak djetinjstva je da se dijete igra. I sve ide kroz igru. A dijete se može igrati ako je slobodno upotrijebiti svoju volju. To dobijemo tako da mu pustimo da mu je dosadno. To je neopisivo bitan trenutak. Zar je netko Tesli rekao  "Ovako ćeš napraviti struju ", ili Elon Musku  "Ovako ćeš napraviti Teslu ", ili bilo koji drugi izum. To su trenuci propitkivanja. Kako mogu napraviti nešto bolje ili drugačije, ili u onom trenutku lijenosti -  "kako mogu ubrzati proces?! ". To je trenutak kad stavimo dijete u  "pustinju ", gdje ti je jedini izlaz tvoja aktivacija. "

Pored slobodne igre, za dijete je dobro da nije pretrpano igračkama, da se ne pretjeruje s poklonima, slavljenjima rođendana, kao i da im roditelji daju samo ono što je primjereno za njihovu dob.  "Volite svoju djecu", ističe Duško, "no vi im niste prijatelji, nego autoritet", a kada se granice i odnosi postave na vrijeme kako treba, velika djeca neće biti "velika briga"

Urednica i voditeljica podcasta Rastući s djecom je Ana Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close