INZ

Preporuke za prestanak pušenja, posebno tijekom pandemije

Obavijestite ljude u svojoj blizini što ste odlučili, kako bi vam bili podrška i navijali za vas. Više vježbajte.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 04. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pušenje cigareta predstavlja težak oblik ovisnosti, a uz sve druge negativne posljedice smatra se i da povećava vjerojatnoću zaraze virusnim infekcijama.

To se objašnjava time što pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava, zbog čega ga virus lakše napada, a u novije vrijeme moglo bi povećati opasnost od zaraze koronavirusom.

Pušači imaju veći rizik za teže stanje

Poznato je da pušenje povećava učestalost, trajanje i/ili težinu infekcija drugim respiratornim virusima, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U usporedbi s nepušačima, pušači imaju više prehlada sa težom kliničkom slikom, imaju mnogo veću stopu rizika obolijevanja od gripe, prema intenzitetu simptoma imaju 'jaču' gripu, te im je povećan rizik od bakterijske upale pluća.

Duhanska industrija za sada ne bilježi pad u poslovanju. To nije iznenađujuće obzirom da je stanje izolacije koje traje već neko vrijeme izuzetno stresno. Roditelji također balansiraju između svog posla i kućnog školovanja, a njihova se djeca ne mogu lako izmoriti i ispuhati kao ranije.

Mnogi ljudi u ovoj krizi pušenjem dobivaju neku vrstu lažnog psihološkog olakšanja, i čini im se teško, naročito u ovom trenutku prestati pušiti, kažu iz INZ-a.

Vrijeme koje sada puno više provodimo kod kuće daje nam priliku da promijenimo nešto na bolje, bilo da započnemo fizičku aktivnost, jedemo zdravije ili se povežemo (virtualno) sa starim prijateljima.

Prestanak pušenja je dobro za vaše zdravlje na više načina i pušači treba da dožive koronavirus kao još jednu motivaciju da probaju da ostave pušenje kako bi ojačali obranu organizma.

Rad od kuće može pozitivno utjecati na vašu odluku o prestanku pušenja. Ukoliko biste nastavili pušiti cigarete kod kuće to će značiti da će i drugi članovi obitelji biti pod utjecajem duhanskog dima, a naručito djeca.

Rad od kuće prilika za odvikavanje

Šanse za to su veće što su mjere za sprečavanje širenja koronavirusa strožije i upućuju na ostanak u kući, gdje će pušači sada puno više i pušiti. Osim opasnosti od pasivnog pušenja, izuzetno je opasan i tzv. dim iz treće ruke, odnosno zaostali nikotin i hemikalije koje ostaju na odjeći i na površinama nakon što netko puši u tom području.

U INZ-u preporučuju nekoliko savjeta koji će poboljšati šanse za uspjeh, smanjiti nelagodu i koristiti vam je da ne prestajete pušiti sami - tražite podršku od svojih bližnjih, budite ustrajni u svojoj odluci. Obavijestite ljude u svojoj blizini što ste odlučili, kako bi vam bili podrška i navijali za vas. Više vježbajte.

Fizička aktivnost oslobađa endorfine (''hormone ugode'') u vašem mozgu, smanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje. Vaše tijelo će vam na tome biti zahvalno, a vježbanje je posebno korisno u ovom izazovnom vremenu.

Na internetu postoji puno videozapisa o vježbama koje možete raditi u svojoj dnevnoj sobi. Pokušajte s meditacijom. Postoje brojni internetski izvori s uputama za meditaciju. Ako vam to ne odgovara, pokušajte zatvoriti oči i nekoliko minuta duboko disati.

Koristite više tehnika. Što više budete radili, to će vam biti lakše. Ako osjetite intenzivnu žudnju, mogli biste uzeti nikotinsku žvakaću gumu, uraditi kratke vježbe, podsjetiti se koliko je važno da prestanete pušiti cigarete i čestitajte sebi na dobroj odluci!

Svaki put kad razmišljate o pušenju ali ne zapalite, kao i svaki dan tijekom kojeg niste pušili za vas je pobjeda. Panika nije opcija, oprez jeste, pručuju iz INZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close