Podrška u zaštiti kože

Prehranom pripremite kožu za sunce

Prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama šteti koži, a pravilan odabir namirnica može biti značajna podrška u zaštiti kože
Lifestyle / Zdravlje | 06. 07. 2020. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživaja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože, te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja raka kože. U kliničkim pokusima, najviše se ispitivalo djelovanje antioksidativnih nutrijenata, beta-karotena, vitamina A, C, E te selena i cinka.

Pet osnovnih prehrambenih savjeta  za zaštitu kože od sunca

1.    Raznolika prehrana

Prehrana koja osigurava zdravlje kože zapravo je raznolika prehrana koja obiluje voćem i povrćem. Voće i povrće osim što sadrži velike količine vode i važni su za pravilnu hidrataciju organizma, sadrže i vitamine, minerale, elemente u tragovima te biološki aktivne tvari za koje je pokazano da posjeduju snažan antikancerogeni učinak, piše Zavod za javno zdravstvo Hrvatske.

2.    Rajčica – „saveznik“ ljepote

Rajčica je namirnica koja obiluje vitaminima A, C, E, bioflavonoidima te biološki aktivnim tvarima likopenom i tomatinom. Zbog svog učinka na kožu naziva se i „saveznikom“ ljepote. Konzumirajući rajčicu možete smanjiti upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka te neutralizirati opasne molekule koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu. Zanimljivo je da se likopen iz kuhane rajčice puno bolje apsorbira nego iz sirovog voća i povrća.

3.    Vitamin C

Unosite li dovoljne količine vitamina C također će te pomoći koži i zaštititi njene stanice od oštećenja te smanjiti bore. Da unesete dovoljno vitamina C pomoći će Vam svakodnevna konzumacija slijedećih namirnica: kivi, limun, paprika, naranče i jagode.

4.    Vitamin E

Vitamin E je još jedan vitamin koji je značajan u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Naći ćemo ga u orašastim plodovima,  sjemenkama, klicama. U kombinaciji s vitaminom C pojačava se učinak zaštite kože. 

5.    Beta-karoten

Kako bi pripremili kožu za sunce 2-3 mjeseca prije ljeta mnogi uzimaju suplement beta-karotena. Važno je napomenuti da bi ga trebalo uzimati u prirodnom obliku jer je tad najdjelotvorniji. Mi Vam preporučamo namirnice koje ga sadrže u velikoj količini, primjerice mrkva, marelica, mango, batat, dinja, lubenica, tamnozeleno lisnato povrće.  Koža će sporije starjeti, brže tamniti, a smanjena je i mogućnost nastanka alergije na sunce.

Iako ove namirnice pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca i potpomažu oporavku kože, to ne znači da možete pojesti malo voća i povrća i zatim se bezbrižno izležavati na suncu po cijele dane. Vodite računa o prehrani, neka ona obiluje sezonskim voćem i povrćem, pijte dovoljno tekućine i uz pridržavanje ostalih mjera zaštite uživajte na suncu na siguran način.

 Izvor vitamina i minerala u hrani

Beta karoten
- žuto i narančasto povrće i voće, tamno zeleno lisnato povrće

Vitamin C
- brokula, crvena paprika, šipak, acerola, citrusi, jagode

Vitamin E
- ulje pšeničnih klica, orasi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće

Vitamin A
- jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje bakalara

Selen
- morski plodovi, cjelovite žitarice, češnjak, jaja

Cink
- morski plodovi, krto crveno meso i meso peradi

Kopirati
Drag cursor here to close