Rastući s djecom

Pozitivnom disciplinom do suradljivog djeteta

U podcastu "Bljesak Rastući s djecom", Martina Sokač pruža ključne savjete za suvremeno roditeljstvo. Naglasak je na postavljanju granica, razumijevanju dječjih emocija i rješavanju sukoba, pomažući roditeljima u podršci zdravom razvoju djeteta.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2024. u 20:00 Bljesak.info
Rastući s djecom - Martina Sokač: "Naša djeca trebaju Ne"

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijeme je za još malo učenja i razmišljanja o novim pristupima u odgoju djece u novoj epizodi podcasta portala Bljesak Rastući s djecom voditeljice Ane Pavlović. U ovoj epizodi upoznajte Martinu Sokač, na društvenim mrežama poznatom pod imenom Savjetnica za odgoj, odgajateljicu s iskustvom od preko 20 godina rada pri čemu je ispratila 6 generacija djece i susrela se s brojnim izazovima u odgojnom radu.

Najveći izazovi ipak su krenuli tek u majčinskoj ulozi, jer se i pored brojnih znanja koje je posjedovala, u početku teško nosila s dječjim otporom i prkosom, ali i komentarima društva koje ju je gledalo pod povećalom.

Radeći prvenstveno na sebi, jer je kako sama naglašava „odgoj prije svega preodgoj roditelja“, usavršila se kroz brojne edukacije i postala certificiranom edukatoricom pozitivne discipline koja joj je uvelike pomogla u razumijevanju dječjeg ponašanja te dala alate za ostvarivanje dobrog odnosa s djecom.

Roditelji su danas, nastojeći izbjeći kažnjavanje djece, krenuli s previše popuštanja, no Sokač ističe da naša djeca trebaju granice i jasno „Ne“. „Naša današnja djeca imaju previše neke slobode, mi čekamo da oni nama dopuste, da nam potvrde da mi njima možemo postaviti granicu. Mi njih molimo da prekinu s nekim ponašanjem pa čekamo kako će oni na neko naše lijepo „zamoljavanje“ prekinuti... Mi njih ne moramo to moliti.“

Nije do djece, do roditelja je, a „zločesta djeca ne postoje“, ističe Sokač. Postoje samo djeca čije potrebe nisu ispunjene i svoje nezadovoljstvo ne znaju izraziti dok ih mi tome ne poučimo. Djeca koja iskazuju nepoželjna ponašanja i ružno se ponašaju prema drugima, najčešće se zapravo ne osjećaju voljenima i povezanima s roditeljima, ali i odgajateljima.

Sokač pored priče o granicama u epizodi komentira tradicionalni i moderni odgoj, važnost razumijevanja dječjih emocija i potreba, otkriva koja je razlika između posljedica i kazni, kako njegovati dobre bratsko-sestrinske odnose te rješavati njihove neizbježne sukobe.

Uz to donosi i neka konkretna razmatranja o dječjoj sposobnosti dijeljenja, pospremanja igračaka, iskazivanju bijesa i našim reakcijama na bijes, komentirajući pritom i hoće li igranje dječjim pištoljima dovesti do kasnijeg vršnjačkog ili bilo kojeg drugog oblika nasilja.

Pali epizodu, uči o odgoju i postani bolji roditelj - zbog sebe, a posebno zbog svoga djeteta.

Kopirati
Drag cursor here to close