Podcast

Rastući s djecom - Antonija Džeba: "Ako želite odgojiti dobro dijete, budite dobar čovjek"

Da bismo djecu naučili dijeliti, pomagati drugima i pokazati suosjećanje, kaže Antonija, sami to moramo činiti, jer djeca prvenstveno uče po modelu.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 01. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljamo novu epizodu podcasta za roditelje Rastući s djecom u kojem gostuje pedagoginja Antonija Džeba. Antonija je ujedno i vrijedni član udruge Minores koja brine o socijalno ugroženima i marginaliziranima u Mostaru, te nam donosi svoje iskustvo i razmišljanja o darivanju i empatiji.

''Hercegovci imaju veliko srce'', otkriva Džeba, dodajući kako se ljudi s ovih krajeva uvijek rado dazivaju na humanitarne akcije, što potvrđuje i posljednja Minoresova aukcija dresova na kojoj je, zahvaljujući dresovima Modrića, Perišića, Petkovića, Džeke, Bilbije i drugih, prikupljeno 54.800 KM.

Da bismo djecu naučili dijeliti, pomagati drugima i pokazati suosjećanje, kaže Antonija, sami to mramo činiti, jer djeca prvenstveno uče po modelu. Ipak, pitanje je kakav model im prezentiramo poklanjajući skupe poklone i organizirajući velike proslave rođendana s brojnim dekoracijama, ogromnim tortama i animatorima, posebno kada je to iznad realnih financijskih mogućnosti.

Sve se to, na koncu, prezentira na društvenim mrežama, koje iskrivljuju sliku stvarnosti kod mladih koji još nemaju razvijeno kritičko mišljenje, i koje potom postaju platforma za sve zastupljenije virtualno nasilje.

Pitali smo Antoniju i smatra li da je točna stara izreka kako je mala razlika između dobrog i budale, te kako uopće odgojiti dijete da bude dobra osoba. Jedan od načina, ponovno se ističe, krije se u volontiranju, jer u brizi za drugoga, svakodnevno se podsjećamo kako je dobro činiti dobro, kako nas pomaganje obogaćuje na duhovnoj razini te da trebamo biti zahvalni na svemu što imamo i uživati u svakom danu.

Urednica i voditeljica podcasta je Ana Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close