Predavanje u Širokom Brijegu

Pola sata dnevno pred ekranima dovodi dijete u rizik

Stručnjaci preporučuju da do treće godine života dijete ne bih smjelo biti izloženo nikakvim ekranima, jer tada je broj neurona najveći i dijete tada najviše upija stvari.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2018. u 19:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Previše vremena provedeno ispred ekrana utječe negativno na razvoj dječjeg mozga, odnosno mijenja moždanu strukturu, a pola sata dnevno pred ekranima dovodi dijete do rizika, rekla je Feni psiholog-psihoterapeut Ankica Baković

Naglasila je kako se svakodnevno susreće s djecom koja dolaze s poteškoćama govora, pažnje i koncentracije.

''Kroz dijagnostičke obrade došli smo do zaključka da sve veći broj djece nema dijagnoze, odnosno to su zdrava djeca koja imaju poteškoće koje su izazvane zbog predugog vremena provede pred ekranima'', rekla je Baković, uoči interaktivnog predavanje ''Utjecaj ekrana na dječji mozak'' koje je održano u četvrtak u Širokom Brijegu u organizaciji Centra za socijalni rad Široki Brijeg.

U skladu s istraživanjima koja nudi svjetska zdravstvena organizacija, ekran se navodi kao jedan od uzroka i autizma.

Baković je dodala kako u stručnoj terminologiji ima novi izraz pod nazivom ''Ekranizam'' kao rezultat znanstvenih spoznaja o negativnom utjecaju ekrana na mozak.

''Utjecaj na mozak djece pratio se pomoću magnetske rezonance, a skenovi su pokazali da djeca koja su provodila više vremena ispred ekrana, imaju veću nakupinu sive moždane tvari u tzv. frontopolarnoj regiji kore - rekla je Baković.

Dodala je kako nakupine sive tvari u tom dijelu mozga ima negativne posljedice na verbalne vještine.

Psihologinja je rekla kako je gledanje ekrana direktno ili indirektno povezano s neurokognitivnim razvojem djece

Istraživanja pokazuju da su djeca izložena ekranima do 4 godine oko 2 sata prosječno, od 4 do 8 godine oko četiri sata, a iznad osme godine čak i više.

''Stručnjaci preporučuju da do treće godine života dijete ne bih smjelo biti izloženo nikakvim ekranima, jer tada je broj neurona najveći i dijete tada najviše upija stvari''. naglasila je.

Djeca koja su izložena ekranima 2,4 ili više sati imaju 20 posto vjerojatnost da razviju ADHD, smanjuju kreativnost i maštu, smanjuje se njihova sposobnost i volja za uspjehom, povećava se negativno raspoloženje, djeca su konstanto napeta.

Baković je naglasilai kako su roditelji najodgovorniji, oni su prvi koji trebaju jasno postaviti pravila korištenja svih ekrana.

- Kroz predavanje želimo podići svijest roditeljima od opasnosti prekomjerne izloženosti ekranima -rekla je Baković, naglašavajući kako je krajnje vrijeme da se društvo probudi te da pravilno koristi ekrane koje smo dobili sa zapada.

Kopirati
Drag cursor here to close