Psihološko savjetovalište

Mostar: Veliko zanimanje za razgovore sa psiholozima, mlade muče različiti problemi

Razlozi zbog čeka mladih dolaze na savjetovanje su, navodi psihologinja, različiti.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2021. u 14:24 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Besplatno psihološko savjetovanje novi je projekt nevladine organizacija 'Youth Power / Snaga mladih' u Mostaru. Već u prvim danima projekta bilježi se velik odziv mladih osoba zainteresiranih za razgovor sa stručnom osobom.

Voditeljica projekta i usluga savjetovanja je psihologinja Sabina Hebib za Bljesak.info je kazala kako je jedan od razloga pokretanja savjetovanja visoka cijena seansi privatnih psihologa.

Visoke cijene privatnih seansi

''Sve je krenulo od ideje, još na master studiju, da je mladim ljudima u gradu Mostaru potreban ovakav vid pomoći. Svjesni činjenice da cijene usluga psihološkog savjetovanja nisu baš prilagođene mladima, odlučili smo da im ponudimo besplatan vid pružanja pomoći i podrške. Stvarali smo ideje mjesecima, radili na ostvarenju naših ciljeva i evo danas smo moj tim i ja ponosni na ono što smo postigli u vrlo kratkom vremenskom razdoblju'', kaže Hebib.

U samom početku projekta, tvrdi psihologinja Hebib, postavljena je dobna granica od 15 do 30 godina, želeći tako pružati pomoć isključivo mladim ljudima. Odzivom je zadovoljna.

''Odaziv mladih ljudi, odmah, na samome početku je bio veoma dobar, telefoni su stalno zvonili, pristizali su mailovi, čemu se iskreno ni mi sami nismo nadali, da ćemo u prva dva dana imati toliku količinu mladih ljudi koji su svjesni važnosti rada na očuvanju mentalnog zdravlja'', ističe psihologinja.

Svjesni potrebe

Razlozi zbog čeka mladih dolaze na savjetovanje su, navodi, različiti.

''Poteškoće s kojima najčešće dolaze mladi u naše psihološko savjetovalište, uglavnom se odnose na strah za budućnost, neizvjesnost, strah od neuspjeha, poteškoće u komunikaciji i uspostavljanju odnosa s drugima, antisocijalno ponašanje, promjene raspoloženja, ili su to čak samo osobe koje žele da porazgovaraju jer su svjesni važnosti posjete psihologu. To su samo neki od problema s kojima se susreću mladi danas te zbog kojih se i odluče da zatraže našu pomoć'', rekla je za Bljesak.info Hebib.

Na javljanje određenih poteškoća, smatra psihologinja, utjecala je pandemija koronavirusa.

''Definitivno da je pandemija dosta utjecala na pojavu određenih teškoća kod mladih. Prije svega, kao što sam u ranije rekla, strah za budućnost, neizvjesnost jedan je od glavnih razloga zbog kojih mladi osjećaju frustraciju. Strah od gubitka najmilijih, svakodnevno 'bombardiranje' informacijama vezanim za koronavirus, crne brojke umrlih, ograničeno kretanje i nemogućnost uživanja u stvarima koje su do pandemije pričinjavale zadovoljstvo, apsolutno su uzročnici mnogobrojnih teškoća s kojima se mladi suočavaju'', navodi Hebib.

Mladi žele sebi bolje

Na pitanje smatra li da je lokalna zajednica postala savjesna uloge i važnosti psihološkog savjetovališta u svakodnevnom životu tvrdi kako je otvaranjem savjetovališta promijenila mišljenje o postojanju stigme prema osobama koje posjećuju psihologa.

''Sve do otvaranja savjetovališta bila sam veoma skeptična, hoće li odaziv mladih biti dobar, hoćemo li  imati priliku da ostvarimo ono što smo zamislili, jer živimo u takvom gradu, gdje je mnogo naizgled običnih stvari sramotno raditi, o njima govoriti... Ali evo broj osoba koje trenutno imamo u našem savjetovalištu, me pomalo razuvjerio da mladi ipak žele bolje sebi i ovoj zajednici i da su definitivno budućnost'', kazala je za Bljesak.info psihologinja Hebib.

Kako zakazati besplatno psihološko savjetovanje, provjerite na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close