Ugovorili suradnju

Pfizerov eksperimentalni lijek protiv covida stiže u Srbiju

"Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija", rekao je Lončar
Lifestyle / Zdravlje | 08. 11. 2021. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s tvrtkom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv covida-19, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, priopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

"Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska tvrtka, prenosi Hina. 

Naglasivši kako cjepivo "i dalje ostaje primarno oružje" u borbi protiv koronavirusa, Lončar je rekao da se zdravstveni sustav nastoji izboriti da čim više ljudi primi cjepivo, a ne da se bilo tko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti lijekovi.

Lončar je ukazao na "blago povećanje broja cijepljenih" otkad su prije dva tjedna uvedene covid propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj cijepljenih i došlo "u jednu sigurnu situaciju na svim poljima" jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sustav pomogne.

"Već sada imamo dvije trećine bolnica u covid sustavu i zato vas molim da razmišljate o tome", poručio je Lončar, upozorivši na loša iskustva i preopterećenost zdravstvenih djelatnika u četvrtom valu korone.

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 67 umrlih od covida 19 i 4.348 novozaraženih kojima je virus potvrđen poslije testiranje 16.799 uzoraka.

Kopirati
Drag cursor here to close