Od umora do depresije

Ovo su znakovi da vam nedostaje vitamina D

"Nedostatak vitamina D postao je češći u posljednjih nekoliko godina", objašnjava liječnica Lacey.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 11. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vitamin D je neophodan za ljudski organizam jer održava zdravlje kostiju, mentalno zdravlje te pomaže kod spavanja. Zato njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, jedna od četiri odrasle osobe u SAD-u ima nizak nivo vitamina D. Liječnica Mindy Lacey navodi kako kod pacijenata koji se bore s umorom i oni koji imaju problema s kostima.

"Nedostatak vitamina D postao je češći u posljednjih nekoliko godina", objašnjava liječnica Lacey.

Ona navodi da se kod mnogih pacijenata ne vide simptomi, ali ako osjećate umor, bol u kostima ili imate promjene raspoloženja, to su znakovi da imate nizak nivo ovog vitamina.

No, to nisu jedini simptomi koji ukazuju na njegov nedostatak. Osobe koje imaju nizak nivo vitamina D, mogu osjetiti simptome depresije te imati gubitak kose i apetita. Također, lakše se razbole, češće se suočavaju s bolovima u mišićima i imaju blijedu kožu.

Ako imate jedan od ovih simptoma, najbolje bi bilo da se obratite liječniku, koji će vam analizom utvrditi raspon vitamina D u vašem organizmu.

Ukoliko se utvrdi da imate prenizak nivo vitamina D, morat ćete koristiti suplemente, ali osim njih poželjno je da više vremena provodite na otvorenom i da konzumirate namirnice koje su izvor vitamina D.

To svakako podrazumijeva vrste riba poput lososa, tune, pastrmke i skuše, ali i žumanjke te goveđu i riblju jetru.

Kopirati
Drag cursor here to close