Brinite se za sebe

Ovo su najvažnija pravila koje svaka žena treba slijediti u menopauzi

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja obično nastupa u dobi od 45. do 55. godine života.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 02. 2024. u 11:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo razdoblje je dosta izazovno za svaku ženu jer njezino tijelo prolazi kroz razne hormonalne promjene.

Međutim, medicina je jako napredovala te postoje brojna olakšanja za ovo iscrpljujuće životno razdoblje. U nastavku smo istražili pravila koja svaka žena treba slijediti u menopauzi te na što treba dodatno obratiti pažnju. 

1. Svaka žena treba prihvatiti i pokušati razumjeti menopauzu

Menopauza za svaku ženu predstavlja vrtlog emocija jer ulaskom u to životno razdoblje gube sposobnost da se ostvare kao majke. Bez obzira imaju li djecu ili ne, ovaj trenutak im teško pada te im je potrebno neko vrijeme da prihvate neke nove promjene.

Osim krhkog  emocionalnog stanja, žene prolaze i kroz razne tjelesne promjene. Neke od njih su valunzi, promjene u raspoloženju, poteškoće sa spavanjem te povećani rizik od osteoporoze. U ovom životnom razdoblju, za svaku žene je bitno da se više posveti sebi i svojim potrebama. Stručnjaci savjetuju da slušate svoje tijelo i ponašate se onako kako vama najbolje odgovara. 

2. Treba se uravnoteženo hraniti

Mladost će nam možda oprostiti lošu prehranu ali kad zakoračimo u srednje godine, neke stvari će se promijeniti. Iako nas sa svih strana savjetuju da je uravnotežena prehrana bitna, samo se rijetki drže tih pravila.

U menopauzi je zdrava prehrana jako bitna te je potrebno unositi više raznovrsnog voća, povrća, integralnih žitarica te nemasnih proteina. Ove namirnice pomažu očuvati zdravlje kostiju, regulirati tjelesnu težinu te imaju pozitivan učinak na opće stanje organizma. 

3. Bavljenje tjelesnom aktivnošću ima brojne pogodnosti

Redovna tjelesna aktivnost pomaže pri očuvanju mišićne mase te smanjenju rizika od osteoporoze. Ako ste u menopauzi, bitno je da svaki dan odvojite bar sat vremena i provedete ga u šetnji, plivanju ili nekoj drugoj aktivnosti.

Osim što će ovakav način života dobro utjecati na promjene kroz koje prolazite, osjećat ćete se bolje. Dobro raspoloženje će vam pomoći da lakše prihvatite izazovne promjene te da ih prigrlite jer su one zapravo dio vas. 

4. Redovno se savjetujte s liječnikom 

Menopauza sa sobom nosi neke neugodne simptome no uz savjet liječnika, možete ih lakše prebroditi. Budući da je liječnik upućen u vaše zdravstveno stanje, moči će vam predložiti odgovarajuće načine za lakši prolazak kroz menopauzu.

Može vam predložiti uzimanje hormona nadomjesne terapije ili druge opcije kako bi se ublažili simptomi menopauze. U svakom slučaju mu se obratite za bilo koje promjene koje primijetite na sebi. 

5. Stres je potrebno smanjiti na najmanju razinu

Menopauza je razdoblje velikih promjena te može biti izrazito stresno. Zbog toga bi svaka žena trebala koristiti tehnike za upravljanje stresom poput meditacije, joge ili dubokog disanja.

Ako slijedite ova pravila, lakše ćete podnijeti simptome, kao što su valunzi, nesanica te promjene raspoloženja. 

Zaključak

Istina je da je menopauza razdoblje velikih promjena u životu svake žene no ne mora nužno biti i ono najgore.

Zbog toga smo istražili neka od najvažnijih pravila koje svaka žena treba slijediti u menopauzi te se nadamo da će vam zaista pomoći. Zapamtite, s pravim pristupom, menopauza može biti sretno razdoblje u vašem životu. 

Kopirati
Drag cursor here to close