Poprilično neobični

Ovo su najčudniji simptomi korone

Kada je riječ o covidu-19, kod nekih pacijenata pojavljuju se i neki poprilično neobični simptomi.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 02. 2021. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko je najčešćih simptoma koronavirusa, a oni najučestaliji su vrućica, kašalj, otežano disanje, umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak okusa ili mirisa, curenje iz nosa, mučnina, povraćanje i proljev.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da osoba treba što prije zatražiti liječničku pomoć ako se pojavi neki od ovih simptoma:

  • problemi s disanjem
  • stalna bol ili pritisak u prsima
  • iznenadna zbunjenost
  • nemogućnost buđenja i ostajanja budnim
  • plavičaste usne i lice.

No, kada je riječ o covidu-19, kod nekih pacijenata pojavljuju se i neki poprilično neobični simptomi, prenosi N1

Tako su se tijekom pandemija koronavirusa pojavila izvješća u kojima se navodi da su neki pacijenti imali osip, konjunktivitis, gubitak apetita, kožne promjene na prstima stopala, a svi ovi simptomi bili su povezani s covidom.

Prema liječniku za plućne bolesti Josephu Khabbaziju, neke od ovih reakcija su normalne, no neke simptome koji se pojavljuju kod oboljelih od covida-19 stručnjaci će još morati istraživati.

Najneobičniji simptomi

Dr. Khabbaza navodi da mu se često javljaju pacijenti koji ga pitaju je li ono što proživljavaju normalno. No, kada je riječ o covidu-19, nema ničeg što nije normalno, pojašnjava liječnik, dodajući da svaka osoba može iskusiti drugačije simptome. Istaknuo je koji su najneobičniji simptomi koronavirusa koje su do sada primijetili.

Zbunjenost, halucinacije i delirij

Dr. Khabbaza ističe da su često primjećivali ove simptome kod oboljelih od covida-19. Još uvijek nije posve jasno što uzrokuje sve ove neurološke simptome, ali vjeruje se da je to vjerojatno rezultat imunološkog odgovora na virus ili upale u cijelom živčanom sustavu.

Povišeni puls i temperatura

Kod pojedinih pacijenata puls se izuzetno ubrza čak i nakon minimalne aktivnosti. U kombinaciji s povišenom temperaturom to može biti rezultat autonomne disfunkcije. Dr. Khabbaza objašnjava da se to može dogoditi kada antitijela zapravo napadaju određene živce, što je također još jedna neobična reakcija koju uzrokuje covid-19.

Iritacija kože

Dr. Khabbaza navodi da nije neobično da virusi izazivaju promjene na koži poput osipa.

“Koža je najveći tjelesni organ pa ima najviše krvnih žila pa je prirodno da se pojave manifestacije bolesti na koži”, objasnio je liječnik, dodajući da medicinska zajednica još uvijek istražuje ove iritacije i promjene na koži.

Neuropatija glasnica i gubitak okusa ili mirisa

Neuropatija glasnica može se pojaviti kada živci glasnica ne rade normalno, što može biti posljedica infekcije gornjih dišnih pitova, piše klinika Cleveland.

To može izazvati promuklost, probleme s govorom ili gutanjem. Gubitak mirisa ili okusa jedan je od najkarakterističnijih simptoma koronavirusa, ali dr. Khabbaza navodi da bi se ova osjetila trebala vratiti nakon određenog vremena.

Nema potrebe za panikom ako iskusite neki od ovih neobičnih simptoma, ali ako oni počni utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, obavijestite svog liječnika o tome, pojašnjava dr. Khabbaza.

Kopirati
Drag cursor here to close