Manje putnika

Korona ispraznila vlakove u BiH

Smanjio se i broj putnika u vlakovima
Gospodarstvo / Posao | 03. 02. 2021. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija virusa korona zaustavila je vlakove lani tijekom proljeća na više od dva mjeseca i ispraznila kupee te znatno smanjila broj prevezenih putnika u prošloj godini, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

U protekloj godini "Željeznice RS" zabilježile su pad broja prevezenih putnika i to za 104.046 u odnosu na 2019. godinu.

"'Željeznice Republike Srpske' tijekom 2019. godine prevezle su 162.210 putnika, dok je taj broj tijekom 2020. godine znatno smanjen i iznosi 58.164 korisnika putničkog prometa. Na ovakav rezultat u putničkom prometu svakako je utjecalo prisustvo pandemije virusa korona", ističu za "Nezavisne" u "Željeznicama RS".

To bi u postocima bilo smanjenje broja putnika za 64,15 posto.

Oni navode da se još ne može govoriti o potpunom vraćanju putničkog prometa u normalu. Navode i da su cijene voznih karata ostale nepromijenjene, pišu Nezavisne novine.

"Potpuna obustava putničkog željezničkog prometa, koja je trajala od 22.3.2020. do 1.6.2020. godine, utjecala je na broj prevezenih putnika, a također ni međuentitetski putnički promet još nije uspostavljen. Prometovanje putničkih vozova na prugama Republike Srpske odvija se uz sprovođenje svih epidemioloških mjera u skladu s uputom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u cilju prevencije, zaštite i kontrole širenja virusa korona, ali i uz poštovanje mjera Republičkog stožera za izvanredne situacije RS", kažu u "Željeznicama RS".

U "Željeznicama FBiH" navode da se smanjenje broja prevezenih putnika tijekom 2020. godine odvijalo u više etapa, podsjećajući da je željeznički putnički promet u Federaciji u potpunosti bio obustavljen više od dva mjeseca, od 20. ožujka do 1. lipnja 2020. godine.

"Pojava virusa korona odrazila se i na poslovanje 'Željeznica FBiH' tijekom 2020. godine, odnosno na umanjenje broja prevezenih putnika. Tijekom 2020. godine 'Željeznice FBiH' prevezle su 122.578 putnika, što je za 75% manje u odnosu na 2019. godinu, kad ih je prevezeno 494.612. Prije pojave pandemije, svake godine bilježen je porast broja putnika", ističu u "Željeznicama FBiH".

Ni u "Željeznicama FBiH" nije došlo do promjene cijena usluga, a kako navode u ŽFBiH, novi red vožnje odvija se u skladu s izmjenama i uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

"Željeznički putnički promet odvija se na relacijama Čapljina - Sarajevo - Čapljina, Konjic - Sarajevo - Konjic, Sarajevo - Zenica - Sarajevo, Zenica - Maglaj - Zenica. U prosincu 2020. godine na relaciji Sarajevo - Maglaj - Sarajevo u promet je uveden niskopodni elektromotorni voz (NEMV), koji putnicima pruža izuzetno visok stupanj ugodnosti i komfora tijekom vožnje. I dalje je na snazi obustava željezničkih putničkih linija Sarajevo - Banjaluka - Sarajevo i Sarajevo - Bihać - Sarajevo", navode u "Željeznicama FBiH".

Jedan Banjalučanin kaže da je ranije išao talgo vlakom do Sarajeva i da mu je odgovarala ta linija te da se nada da će se uskoro i prometovanje vlakova vratiti u normalnije tokove.

Kopirati
Drag cursor here to close