Oprez

Ovih 10 simptoma skriva bolest bubrega

Ova bolest naziva se i "tihim ubojicom" tog vitalnog organa, a više od polovice ljudi ne prepoznaje ju na vrijeme
Lifestyle / Zdravlje | 15. 09. 2018. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez bubrega nije moguće živjeti, jer oni upravljaju količinom vode u organizmu elektrolitskom sastavu i kiselošću tjelesnih tekućina, odnosno organizma. Preko nadzora nad količinom elektrolita (osobito natrija) i tjelesne vode te regulacijom napetosti krvnih žila bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog tlaka.

Osim toga, bubrezi služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih stanica, eritrocita. Bubrežne bolesti su često tihe i sporo razvijajuće, sve do poodmaklog stadija oštećenja bubrežne funkcije, piše Express.hr.

Ovih 10 simptoma najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primjećujete tri ili više znakova kod sebe, svakako posjetite liječnika:

Poteškoće i bol pri mokrenju - budući da su urinarne infekcije čest uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju često, znak su za brigu.

Krv u urinu - ovo je čest simptom upale, ali i ozbiljnije bolesti bubrega.

Oticanje - kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

Tamni podočnjaci - još jedan pokazatelj poremećaja u izbacivanju vode i toksina iz tijela.

Svrbež kože i osip - kod smanjene funkcije bubrega, toksini se gomilaju u krvi što uzrokuje kožne simptome.

Metalni okus u ustima i kiseli zadah - ako su bubrezi oštećeni, tada se podiže razina mokraćne kiseline u krvi. Ona se u slini razgrađuje na amonijak.

Mučnina i povraćanje - toksini djeluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita te mršavljenje kao znak bolesti.

Osjećaj hladnoće - jedna od posljedica bolesti bubrega je anemija te smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osjećaj hladnoće i trnce.

Zadihanost i umor - najčešći uzrok je anemija i oticanjem pluća, zbog čega je u krvi sve manje kisika.

Ponavljajuća bol u leđima - U nekim slučajevima je bol manje, a u drugima više izražena. Svakako treba posjetiti liječnika ako se ponavlja bol u donjem dijelu leđa i sa strane.


Kopirati
Drag cursor here to close