Koliko stupnjeva?

Otkrijte koja je najoptimalnija temperatura za spavanje

Važno je pobrinuti se da se temperatura zraka u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stupnjeva, jer je to ključno za dobar san.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 08. 2023. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od razloga česte nesanice je temperatura u prostoriji u kojoj spavate pa ukoliko ne možete utonuti u san probajte provjetriti prostoriju.

Važno je pobrinuti se da se temperatura zraka u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stupnjeva, jer je to ključno za dobar san.

Kada najbolje spavamo?

Naime, stručnjaci smatraju da ćete u prostoriji u kojoj temperatura iznosi između 20 i 25 stupnjeva najbolje spavati. Kvaliteta sna opada kad je temperatura niža i viša od preporučene.

Istraživanje je provedeno na Institutu Hinda i Arthus Marcus u SAD-u, a učesšće je uzelo 50 osobo u dobi od 65 i više godina.

Oni su nosili monitore za praćenje sna u razdoblju od godinu i pol dana.

Grupa ljudi koja je sudjelovala u istraživanju boravila je u Bostonu, obalnom gradu s toplim i vlažnim ljetima te hladnim i olujnim zimama.

Rezultati

Rezultati istraživanja pokazali su da su učesnici najučinkovitije spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stupnjeva, a najduže su spavali na temperaturi od 20 stupnjeva.

Kvalitet sna je opadao kako je temperatura rasla iznad 25 stupnjeva. Kako se temperatura povećavala na 30 stepeni, zabilježen je pad učinkovitosti spavanja za od 5 do 10 posto.

Stoga, ako imate problema sa snom - možda je do temperature, posebno u našim krajevima! Podesite klima uređaj na idealnu temperaturu i utonite u san!

Kopirati
Drag cursor here to close