Liječnici pozivaju na oprez

Novi val korone: Situacija nije zabrinjavajuća, ali treba biti oprezan

Iako je 70 posto dnevno testiranih na koronavirus pozitivno, riječ je o blagim ili srednje teškim kliničkim slikama.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 07. 2022. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon razdoblja zatišja, ponovno složenija epidemiološka slika u Bosni i Hercegovini.

Neke bolnice i klinički centri preventivno zabranjuju posjete. Iako novi sojevi koronavirusa izazivaju blagu kliničku sliku, zabrinjava podatak da su otporniji na imunitet dobiven cjepivima..

Koronavirus ponovo puni bolnice i kliničke centre u Bosni i Hercegovini. Uglavnom je riječ o kroničnim bolesnicima i starijim osobama. Ipak, preventivno se vraćaju epidemiološke mjere.

Zabranjene su posjete pacijentima u UKC Republike Srpske u Banja Luci i bolnici ''Sveti Vračevi'' u Bijeljini. Za hospitalizaciju, osim kada je hitna, potreban je i negativan antigenski test. Nošenje maski obavezno i u hodnicima.

"Mi smo uvijek bili korak-dva ispred same epidemiološke situacije i razvoja, tako da su i ovi koraci s tim ciljem preduzeti", kaže prim. dr Goran Topić, UKC RS Banja Luka.

"Mi smo pripreme uradili, od čišćenja prostorija, dezinfekcije, servisa respiratora, provjere mreže za medicinske plinove, tako da spremno dočekujemo, nažalost", navodi prim. dr Mikajlo Lazić, bolnica ''Sveti Vračevi'', Bijeljina.

Iako je 70 posto dnevno testiranih na koronavirus pozitivno, riječ je o blagim ili srednje teškim kliničkim slikama.

Zato u većim medicinskim centrima u Federaciji Bosne i Herecegovine, poput Sarajeva, Tuzle, Mostara... trenutno ne razmišljaju o zabrani posjeta hospitaliziranim pacijentima.

"Puni smo što se tiče kovid oboljelih bolesnika, ali to su sve stariji bolesnici sa drugim komorbiditetima, to obično budu srčani bolesnici prebačeni sa internog, plućnog gdje se otkrije da je febrilnost zbog korone. Što je zanimljivo, imamo primjera da su ljudi dvaput-triput cijepljeni i prebolovali, a dobiju koronu. Ostajemo nemoćni sa koronom, još ako nam se pojave majmunske boginje, ne znam gdje će nam biti kraj", upozorava prim. dr Nazif Derviškadić, bolnica ''Dr Safet Mujić'', Mostar.

Jesen je prekretnica koja će odrediti karakteristike epidemije, kažu nadležni.

Liječnici u Bosni i Hercegovini još najviše računaju na svijest građana. Samoizolaciju savjetuju i zbog najblažih simptoma bolesti.

"Neki pacijetni imaju i nižu temperaturu, ispod 38, tegobe gornjih respiratornih puteva, hunjavica, promuklost, grlobolja", moguće simptome nabraja prim. dr Sanja Marić Preradović, šef covid ambulante u Banja Luci.

Prema računici epidemiologa, situacija još nije zabrinjavajuća. No, zabrinjava podatak da su neki sojevi omikrona otporniji na imunitet dobiven cjepivima, ali i pojava novih javno-zdravstvenih opasnosti u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close