Istraživanje

Novi tretman u liječenju multiple skleroze za kvalitetniji život pacijenata

''MS je oboljenje koje je apsolutno devastirajuće, ne samo za pacijenta nego i za obitelj, društvo i sistem u kojem ti pacijenti egzistiraju.''
Lifestyle / Zdravlje | 26. 10. 2018. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stručnom skupu u Sarajevu o temi 'Transformacija tretmana multiple skleroze' (MS) prezentirane su najnovije znanstvene činjenice dostupne kroz istraživanja farmaceutske kompanije 'Roche' u toj oblasti neurologije. 

Generalni direktor Roche d.d.-Roche Ltd. Adnan Filipović kaže da je fokus kompanije 'Roche' pokušati (u oblastima medicine gdje nije nađen adekvatan i kvalitetan odgovor) plasirati lijekove koji će izazvati transformaciju u tim indikacijama. 

''MS je oboljenje koje je apsolutno devastirajuće, ne samo za pacijenta nego i za obitelj, društvo i sistem u kojem ti pacijenti egzistiraju. Ako uspijemo plasirati novi tretman, koji je dokazao da dovodi do transformacije bolesti, mislim da ćemo imati sveukupni benefit'', naglasio je. 

Trenutno ne postoji lijek koji može izliječiti multiplu sklerozu. Cilj liječenja je odgađanje progresije onesposobljenja. Od velikog značaja je kontinuirano unapređivati dijagnostiku i znanje medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama da bi se osobama s MS mogla što prije prepisati odgovarajuća, visokoefektivna terapija. 

Specijalist neurolog Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Mirjana Vidović naglašava da se MS, uz adekvatnu terapiju, može držati pod kontrolom. 

''Liječnici moraju biti ukorak s europskim i svjetskim rezultatima i lijekovima koji se tamo primjenjuju i nastojati da i u našu državu dođu što prije te terapije da bi ih mogli ordinirati pacijentima. U BiH nije problem dijagnostika, ali našim pacijentima terapija nije dostupna u potrebnoj mjeri'', istaknula je prof.dr. Vidović. 

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna i degenerativna bolest centralnog nervnog sistema u kojoj dolazi do oštećenja i gubitka mijelinske ovojnice. Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezija. 

U ranom stadiju multiple skleroze mogu se pojaviti umor, gubitak snage (mišićna slabost u jednom ili više udova), trnci, ukočenost, bol, smanjenje oštrine vida i “miješanje” boja, dvoslike, nestabilnost u hodu, vrtoglavica, otežana kooordinacija pokreta, tremor (drhtanje), smetnje kontrole mokrenja i stolice, otežana koncentracija, tjeskoba, depresija, seksualne poteškoće... 

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od multiple skleroze boluje oko 3.000 ljudi. Mnogi od njih ne znaju koje su im mogućnosti liječenja na raspolaganju, niti je terapija dostupna svim bolesnicima. Čak su formirane liste čekanja oboljelih na dostupne terapije što dodatno obeshrabruje oboljele od MS.

Kopirati
Drag cursor here to close