Zanimljivo

Nova saznanja o posljedicama koronavirusa na probavni sustav

Pomoću kompleksnih analiza prikupljenih podataka znanstvenici su primijetili da se na plućima i u crijevima odvijaju različiti mehanizmi na molekularnoj razini..
Lifestyle / Zdravlje | 30. 09. 2022. u 20:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Infekcija koronavirusom uglavnom pogađa pluća, ali u mnogim slučajevima oštećuje i druge organe kao što su crijeva. Kod 60 posto pacijenata zabilježene su posljedice u probavnom traktu, tvrdi tim znanstvenika Medicinskog univerziteta u Beču koji su analizirali simptome koronavirusa na plućima i u crijevima.

Pomoću kompleksnih analiza prikupljenih podataka znanstvenici su primijetili da se na plućima i u crijevima odvijaju različiti mehanizmi na molekularnoj razini..

Dok kod infekcija pluća nastupaju klasične reakcije imunog sustava, u gastrointestinalnom traktu dolazi do reakcija koje se dovode u vezu s metabolizmom masti i jetrom.

Činjenica da se infekcija SARS-CoV-2 ne manifestira samo na plućima, već često i na drugim organima kao što su srce, bubrezi, koža ili crijeva, posljedica je posebne strukture virusa.

Otprilike 60 posto pacijenata iskusi gastrointestinalne simptome kao što su dijareja, gubitak apetita ili povraćanje, što može biti povezano s dužim trajanjem i/ili lošijim tijekom bolesti.

Rezultati ovog istraživanja doprinijet će boljem razumijevanju molekularnih procesa specifičnih za organe i tkiva koje pokreće virus te ubrzati definiranje biomarkera i strategija liječenja Covida-19.

Studija je objavljena u časopisu za molekularne znanosti„International Journal of Molecular Sciences“, priopćeno je iz Eurocomma PR Sarajevo - Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close