Rezultati studije objavljeni u Nature Medicine

Nova perspektiva u liječenju i istraživanju raka

Austrijska studija je pokazala da metastaze mozga mogu djelomično ili čak potpuno da se povuku zahvaljujući novoj klasi aktivnih sastojaka.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 08. 2022. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska studija na čelu sa Medicinskim univerzitetom u Beču (MedUni Wien) je pokazala da metastaze mozga kod pacijenata oboljelih od raka dojke mogu djelomično ili čak potpuno da se povuku zahvaljujući novoj klasi aktivnih sastojaka.

Riječ je o kemijskoj kombinaciji antitijela i kemoterapije, koja prema dosadašnjim saznanjima, otvara potpuno novu perspektivu u onkološkim istraživanjima i ciljanoj terapiji. Rezultati studije objavljeni su u vodećem časopisu Nature Medicine i smatraju se revolucionarnim u liječenju metastaza mozga kao komplikacije karcinoma.

Studija je obuhvatila 14 žena i jednog muškarca sa HER-2 pozitivnim karcinomom dojke i metastazama na mozgu koji su bili zbrinuti na Odjeljenju za onkologiju Medicinskog univerziteta u Beču i Općoj bolnici Beč. Austrijski istraživački tim prvi put je ispitao aktivnu supstancu trastuzumab-deruxtecan (T-Dxd) u slučajevima u kojima se rak dojke širi na mozak.

Kod 73,3 posto pacijenata metastaze su se smanjile, a kod dva od 15 pacijenata nisu više bile uočljive na snimanju. Pored ovog izuzetno pozitivnog rezultata, istraživači su ustanovili i dobru podnošljivost. Tijekom perioda liječenja, ni funkcija mozga ni kvalitet života sudionika nisu se pogoršali.

Sa više od 5.000 novih slučajeva godišnje, rak dojke je najčešći rak kod žena u Austriji. Sa udjelom manjim od jedan posto, tumor može zahvatiti i muškarce. 15 posto oboljelih pati od HER-2 pozitivnog karcinoma dojke. Kod ovog agresivnog tipa tumora na tumorskim ćelijama postoji povećan broj posebnih proteina (receptora) HER-2 koji tjeraju ćeliju raka da se podijeli. U do 50 posto pacijenata s metastatskim HER-2 pozitivnim karcinomom dojke, tumor se širi na mozak.

U 2021. godini Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je T-Dxd za liječenje HER-2 pozitivnog karcinoma dojke koji se ne može operirati ili koji je metastazirao. Do sada nije bilo poznato je li nova supstanca može biti efikasna u liječenju metastaza mozga.

Studija dostupna na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close