WHO osudio svojatanje

Cjepivo za sve - ne može se "nekoliko sigurnih zemalja oporaviti", a ostali ne

"Nacionalističko svojatanje cjepiva nije dobro. To nam ne može pomoći", rekao je Ghebreyesus na video Forumu o sigurnosti u Aspenu.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 08. 2020. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus osudio je "nacionalističko" svojatanje budućeg cjepiva za koronavirus i založio se da cjepiva budu opće, zajedničko oruđe koje će čovječanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti Covid-19.

"Nacionalističko svojatanje cjepiva nije dobro. To nam ne može pomoći", rekao je Ghebreyesus na video Forumu o sigurnosti u Aspenu.

"Potreban je svjetski konsenzus kako bi cjepiva bila javno dobro, i to kao politička obveza", podvukao je on.

Prema njegovim riječima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: "Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svijet izliječi i otvori, svi će imati koristi".

"Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globaliziranom svijetu. Ekonomije su neraskidivo povezane", rekao je Ghebreyesus.

Ne može se "nekoliko sigurnih zemalja oporaviti", a ostali ne, "svi se moraju oporaviti zajedno", rekao je on.

"Šteta koju je prouzrokovao Covid-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obvezale zemlje koje imaju sredstva", podvukao je šef WHO.

U različitim fazama testiranja je 26 cjepiva-kandidata, uključujući šest "u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima", potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja WHO Mike Ryan, izrazivši umjerenu nadu u uspjeh.

Kada neko cjepivo dođe u "Fazu tri" to ne znači: "Skoro smo na cilju!", objasnio je taj epidemiolog.

"'Faza tri' znači da se prvi put neko cjepivo uvodi u opću populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se vidjelo hoće li ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije", objasnio je on. Međutim, "nema garancije da će nam neko od tih šest cjepiva dati baš taj odgovor, i vjerojatno će nam trebati više cjepiva dok to ne proradi", rekao je Ryan.

Kopirati
Drag cursor here to close